Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CEDIS: Elektronska brojila za devet godina obezbijedila uštedu preko 50 miliona eura

CEDIS je instalacijom oko 335 hiljada elektronskih brojila uspješno zaključio III fazu Projekta daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom

Elektronska brojila za devet godina obezbijedila su uštedu preko 50 miliona eura, saopštio je CEDIS.

“Naime, gubici električne energije koji su 2012. godine iznosili 20,13 odsto, do 2020. godine su smanjeni na 12.93 odsto, što predstavlja uštedu od oko 750.000 MWh, odnosno izraženo u eurima preko 50 miliona”, navedi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, CEDIS je instalacijom oko 335 hiljada elektronskih brojila uspješno zaključio III fazu Projekta daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom i u “sistem pametnog mjerenja” uveo 81.5 odsto crnogorskog konzuma.

Projekat je, kako navode iz kompanije, koštao preko 100 miliona eura, a kreditirala ga je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prema čijim procedurama i pravilima je realizovana nabavka brojila, instalacionih radova i pomoćne opreme, kao i konsultantskih usluga za sve faze projekta.

“Implementacijom “sistema pametnog mjerenja” u okviru distributivnog sistema Crne Gore na nivou od preko 80 odsto konzuma, realizovani su ciljevi sadržani u pravnim aktima EU, premašen prosjek zemalja članica EU i ostvarena vodeća pozicija u regionu.

Domaća regulativa (Zakon o energetici) propisuje da je Operator distributivnog sistema električne energije dužan da najmanje 85 odsto korisnika električne energije opremi sredstvima savremenog sistema mjerenja, zbog čije primjene CEDIS planira i četvrtu fazu projekta”, navodi se, između ostalog, u saopštenju CEDIS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve