CBCG: Zaposleni u Kneževićevim firmama odavno ne primaju zarade

Posljednjom neposrednom kontrolom Atlas banke i IBM banke, Centralna banka Crne Gore je utvrdila da su banke kritično potkapitalizovane, kao i da su u svom poslovanju primjenjivale nezakonite i nesolidne prakse, saopštili su iz CBCG povodom podnošenja krivičnih prijava Atlas grupe protiv protiv guvernera Radoja Žugića, privremene upravnice u Atlas banci Tanje Terić, bivšeg privremenog upravnika u IBM banci Milana Remikovića i drugih službenika CBCG.

“U skladu sa imperativnom normom Zakona o bankama, a na osnovu nalaza izvršene neposredne kontrole, Centralna banka Crne Gore je 7. decembra prošle godine uvela privremenu upravu u Atlas banci i Invest banci Montenergo. Nakon uvođenja privremene uprave u Banci, na predlog privremenog upravnika je uveden je moratorijum. Uvođenje moratorijuma bila je prijeko nužna mjera kako bi se zaštitila imovina Banke u uslovima značajno smanjene likvidnosti. Upravo je odluka o maratorijumu jasna potvrda da CBCG spašavanje jedne banke nikada ne stavlja ispred stabilnosti finansijskog sistema u cjelini”, navode iz CBCG.

Kako su istakli, privremeni upravnici su u veoma kratkom vremenu, u skladu sa najboljom praksom brzog rješavanja nesistemskih banaka, sačinili izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja obje banke.

“Nažalost, za Invest banku Montenegro je procijenjeno da nastavak njenog poslovanja nije moguć i da su obaveze veće od imovine banke. Za Atlas banku je procijenjeno da je, uz dokapitalizaciju od 22 miliona eura, racionalizaciju troškova, održiv postojeći poslovni model, moguć nastavak njenog poslovanja. Sve navedeno je izvršeno na precizan i odgovoran način, uz konsultaciju i potvrdu kredibilnih finansijskih institucija i uporednih praksi”, dodaju oni.

Iz CBCG naglašavaju da su njihove aktivnosti usmjerene na očuvanje zdravog finansijskog sistema, te samim tim je jedan od prioiteta bio saniranje problema dvije ranjive banke.

“Nepobitno je da je Centralna banka u proteklom periodu postupala isključivo po zakonu, donoseći mjere prema ovim bankama, te, kada je riječ o Atlas banci, vršila kontinuiran nadzor nad njenim poslovanjem. S obzirom na to da većinski vlasnik Atlas grupe u svojim medijskim nastupima optužuje Centralnu banku za štetu koju je prouzorkovala uvođenjem privremene uprave i moratorijuma, odnosno proglašavanjem stečaja IBM, postavlja se pitanje ko je kriv za loše poslovanje gotovo svake članice Atlas grupe”, objašnjavaju oni.

Kako tvrde, Duško Knežević je svojim megalomanskim idejama i destruktivnim poslovnim odlukama iz 2015. godine, a koje su se, dodaju oni,  realizovale u 2018, doveo do veoma kompleksne situacije u dvije banke u julu 2018, rizikujući poslovanje cijele Atlas grupe.

“Ko sa imalo poslovne odgovornosti u sred strogih mjera CBCG prema Atlas banci iz 2015. godine, potpisuje garanciju od 12,5 miliona eura (50 odsto kapitala banke), bez odobrenja Borda sopstvene Banke? Ko ima neprofesionalnosti da  istu ne prijavljuje supervizoru, iako je imao obavezu dnevnog izvještavanja prema CBCG? Ko je, sa iole poslovne odgovornosti, neprestano odlagao mogućnost da proda dio stečene aktive Banke kako bi istu spasio, i pored insistiranja CBCG? Ko je odbio kupca Invest Banke jer mu je cijena bila “nedovoljna,” iako je bio svjestan problema u banci? Ko se oglušavao o svaku konstruktivnu inicijativu i koordinaciju Centralnu banku, koju je,  do juče, hvalio”, pitaju oni.

CBCG  navodi da zaposleni u Kneževićevim firmama odavno ne primaju zarade.

”Opšte je poznato da A1 televizija, Atlas Invest, Atlas Life, Atlas Penzija, DZU Atlasmont su firme koje posluju sa gubitkom, nemaju sredstava na svojim računima od kojih je veliki broj u blokadi, te ne izmiruju obeveze prema Državi. Do sada je sve te dugove plaćala Atlas banka”, dodaju iz CBCG.

Iznenađeni su ambicijom Kneževića da, poslije očitog kraha kao većinskog akcionara, vlasnika i donosioca poslovnih odluka, bez integriteta na međunarodnim adresama gdje god je poslovao, i sada već otkrivenim potencijalom za nelegalne i nedozvoljene aktivnosti (koje sam priznaje u kontinuitetu) i neodgovoran odnos prema zaposlenima, sebe sada pronalazi u ulozi revizora vrhovne monetarne vlasti.

“Jedino je zaboravio da se u CBCG već dugo ne nalazi niko ko bi vlasnika bilo koje banke oslovljavao sa “šefe.” Jedini „šef“ koga CBCG bez pogovora poštuje je njen mandat, stabilnost finansijkog sistema u cjelini, kao i rad, strogo u skladu sa zakonom. Kao i uvijek CBCG ostaje konstruktivna, i ovim putem, kao što je uvijek činila, većinskom vlasniku Atlas grupe daje dobronamjeran savjet da se umjesto rasipanja energije na neosnovane krivične prijave (pokušavajući skrenuti pažnju sa svojih radnji koji su u tužilačkom postupku) skoncentriše, u ovom izazovnom momentu, na zaokruživanje ponude za dokapitalizaciju svog posljednjeg uporišta Atlas grupe, Atlas Banku. Jer istina, oko koje se zajednički možemo saglasiti je, da se 22. februar, kada ističe rok za davanje ponude za dokapitalizaciju postojećim vlasnicima, neumitno približava”, zaključili su oni.

Komentari

avatar