Subota, 27 Februara, 2021
Rubrika:

CBCG: Uprkos koroni, 2021. u znaku ekonomskog rasta

Zanimljivo je da se prvi put dešava da se neki ekonomski izvještaj nalazi pred poslanicima parlamenta u kome DPS nema većinu, pa će biti interesantno kako će o ovom Izvještaju glasati nova vladajuća većina.

Savjet Centralne banke Crne Gore ocijenio je u izvještaju da će, uprkos svemu, sljedeća godina biti u znaku ekonomskog rasta, pišu Dnevne novine.

Izvještaj, koji se od 8. decembra nalazi u skupštinskoj proceduri, formalno je napravljen za 2019. godinu, ali se u mnogim stvarima dotiče 2020. godine (jer je dopisivan) i ekonomske krize generisane pandemijom korona virusa.

“Prema ekonomskoj teoriji, oporavak nakon ovakvih pandemijskih kriza bi trebalo da bude brži nego u slučaju kiasičnih ekonomskih kriza, zbog čega je realno očekivati da, ukoliko se pandemija okonča u 2020. godini, u 2021. godini bude ostvarena pozitivna stopa ekonomskog rasta”, navodi se u Izvještaju koji su potpisali guverner dr Radoje Žugić, bivši ministar finansija Darko Radunović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević i predsjednik Komisije za tržište kapitala dr Zoran Đikanović.

Još nije poznato kada će se o izvještaju izjasniti poslanici jer su mnogi akti arhivirani, ali se pretpostavlja da će biti tokom naredne sedmice.

Zanimljivo je da se prvi put dešava da se neki ekonomski izvještaj nalazi pred poslanicima parlamenta u kome DPS nema većinu, pa će biti interesantno kako će o ovom Izvještaju glasati nova vladajuća većina.

Podsjetimo, Vlada je prvobitno procijenila da će stopa pada ekonomije u ovoj godini biti 6,8 odsto, ali je nakon pada u drugom kvaralu od čak 20,2 odsto, jasno da će ukupna stopa pada iznositi između 14 i 15 odsto.

Istovremeno MMF je u svojoj posljednjoj procjeni prognozirao da će pad crnogorskog BDP-a ove godine iznositi 12 odsto, dok se naredne očekuje solidan rast od 5,5 odsto.

Savjet CBCG je procijenio da je borba protiv pandemije smatra najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata, a sa ekonomskog aspekta, od perioda Velike depresije.

“Nema sumnje da će pandemija ostaviti ogromne posljedice prije svega na zdravlje ljudi, ali proizvesti i velik uticaj na ekonomije širom svijeta”, konstatuje se u izvještaju.

Savjet predviđa da će Crna Gora, kao i gotovo sve zemije svijeta zapasti u recesiju.

Savjet je podsjetio na mjere Vlade tokom 2020. godine zbog suzbijanja pandemije korona virusa.

“U cilju suzbijanja pandemije COVID-19, Vlada je donijela brojne zdravstvene mjere, koje osim što utiču na redovne aktivnosti građana i funkcionisanje preduzeća, utiču na smanjenu produktivnost u svim sektorima ekonomije, što će se po aktuelnim i vrlo neizvjesnim projekcijama veoma negativno odraziti na kretanje BDP-a”, konstatuje se u izvještaju.

Podsjeća se i na socio-ekonomske mjere koje su Vlada i CBCG preduzele u cilju spašavanja ekonomije.

“U cilju pružanja podrške i ublažavanja efekata ovog veoma teškog perioda za građane i privredu, Vlada je usvojila opsežan paket socio-ekonomskih mjera, kao odgovor na krizu”, dodaje se u Izvještaju.

Takođe, Centralna banka usvojila je niz privremenih mjera za ublažavanje negativnih uticaja izazvanih pojavom COVID-19 koje se odnose na regulatorni tretman i moratorijum kredita koje su odobrile banke.

Tu je i okvir za podršku likvidnosti bankarskog sektora gdje je smanjena naknada korišćenja sredstava u slučaju poremećaja likvidnosti, oslobođena je dodatna likvidnost banaka kroz smanjenje obavezne rezerve, a sve u cilju ublažavanja negativnih uticaja pandemije COViD-19.

CBCG je predvidjela da će doći do rasta nezaposlenosti, posebno usljed smanjenja angažovanja radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima izazvano obaveznim i djelimičnim zatvaranjem objekata, dok se očekuje rast u djelatnostima poput tehnologije, elektronskih servisa i komunikacija.

Vlada je prvobitno procijenila da će stopa pada ekonomije u ovoj godini biti 6,8 odsto, ali je nakon pada u drugom kvaralu od čak 20,2 odsto, jasno da će ukupna stopa pada iznositi između 14 i 15 odsto.

 

Najnovije

U subotu pretežno sunčano

U južnim i centralnim predjelima sjutra će biti pretežno sunčano. Na sjeveru, ujutru po kotlinama ponegdje magla ili sumaglica, prijepodne postepeno povećanje oblačnosti, a...

Povrijedio se protiv Brage: Džeko preskače veliki derbi

Edin Džeko zbog povrede neće moći da igra u derbiju Serije A protiv Milana. Reprezentativac Bosne i Hercegovine povrijedio se sinoć u revanšu 1/16 finala...

Bajden i kralj Salman razgovarali o redefinisanju odnosa SAD i Saudijske Arabije

Predsjednik SAD Džo Bajden i saudijski kralj Salman zvanično su razgovarali u momentu kada je nova američka administracija odlučila da skine oznaku povjerljivosti i...

Depardje: Nevin sam i nemam čega da se plašim

Francuski glumac Žerar Depardje, koji je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne glumice, izjavio je da je nevin i da nema čega da...

Henderson neće uskoro zaigrati: Operisan kapiten Liverpula

Kapiten Liverpula Džordan Henderson operisao je aduktor, potvrdio je klub sa ''Enfilda''. Vezni fudbaler povrijedio se prošlog vikenda u gradskom derbiju sa Evertonom. Nije saopšteno koliko...

Najčitanije

Povezano

Žugić: Stijović iznio grube neistine

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić demantovao je današnje tvrdnje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, koji je saopštio da je Žugić...

Centralnoj banci produžen rok za korišćenje EUREP linije

Upravni savjet Evropske centralne banke donio je odluku da Centralnoj banci Crne Gore produži rok za korišćenje EUREP (Eurosystem repo facility for central banks)...

Savjet za finansijsku stabilnost: Emisijom euroobveznica smanjen rizik u fiskalnoj sferi

Nedavnom emisijom euroobveznica smanjen je rizik u fiskalnoj sferi, s obzirom na to da su obezbijeđena sredstva za otplatu javnog duga i finansiranje javne...

Revanšizam u CBCG: Izmjenama zakona žele da smijene Žugića i postave Radović?

Premijer Zdravko Krivokapić, ekonomski ministri i biznismen Miodrag Daka Davidović intenzivno traže način da smijene guvernera Centralne banke Radoja Žugića i postave nekadašnju viceguvernerku...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve