Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

CBCG razmatra uvođenje instant plaćanja

Umjesto novčanika biće vam potreban samo mobilni telefon čiji će te broj povezati sa tekućim računom i instalirati aplikaciju koja će vam omogućiti direktna plaćanja

Centralna banka razmatra mogućnost uvođenja instant plaćanja.To u praksi znači da će vam novac biti na računu istog trenutka kad bude uplaćen. I to je samo jedna od mogućnosti instant plaćanja, koje će biti raspoloživo 24 časa dnevno, čak vikendima i praznicima 24 sata dnevno 365 dana u godini u roku od samo nekoliko sekundi.

Foto: Arhiva

To je glavna prednost instant plaćanja. Umjesto novčanika biće vam potreban samo mobilni telefon čiji će te broj povezati sa tekućim računom i instalirati aplikaciju koja će vam omogućiti direktna plaćanja. Zato zaboravite  na čekanje u redovima da bi poslali novac ili platili račune.

Da bi izmirili neku obavezu ili uplatili novac do sada ste morali da ispunite uplatnice,ubuduće biće dovoljno samo da znate broj mobilnog telefona onoga kome šaljete novac.

A tako brzo i jednostavno, skeniranjem koda ili prinošenjem telefona moći ćete da platite i svoje račune u prodavnicama, restoranima i taksi vozilima. Koristi od  uvođenja instant plaćanja imaće svi.

“Trgovci,pod broj jedan , kojima se plaća račun imaće na raspolaganju ta sredstva odmah po učinjenom plaćanju u nekoliko sekundi. Trgovci kod kartičarskog poslovanja navode da oni sredstva čekaju po nekoliko dana”, kaže za TVCG bankar Sejad Šehić.

Instant plaćanje odavno je uvedeno u mnogim evropskim zemljama, u regionu je nedavno to učinila i Srbija. Prateći potrebe potrošača, ali i trend širenja novih tehnologija to će uraditi i Crna Gora.

“U ovom momentu  teško je precizirati kada će instant plaćanje zaživjeti. Predstoji temeljna analiza više faktora, poput interesovanja banaka, klijenata ,tehničkih mogućnosti ali i procjena isplativosti  i uticaja na finansijski sistem. Razmotrićemo modele koji će omogućiti najbrže uvođenje instant plaćanja”, saopšteno je iz Centralne banke.

Očekivanja su da će provizije za instant plaćanja biti niže od dosadašnjih za platne kartice. To ipak ne znači da vam one više neće biti potrebne.

“Instant plaćanja imaju lokalni karakter, oni nijesu međunarodno operativna što i dalje ostavlja prostor za plaćanja dosadašnjim kanalima među kojima su platne kartice i dalje u igri”, kaže Šehić.

Prednost instant plaćanja je i veća bezbjednost. Vi nikom ne dajete svoje podatke niti informacije o vašem računu ostaju na internetu. Prilikom uplate od vas putuje samo novac i šifra, po kojoj se prepoznaje da ste je baš vi obavili.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve