Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

CBCG procjenjivaće kvalitet aktive banaka

Ključni indikatori bankarskog sektora u Crnoj Gori danas imaju istorijski najpovoljnije vrijednosti, istakao je guverner Radoje Žugić i dodao da je CBCG za narednu godinu planirala sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive banaka

Ključni indikatori bankarskog sektora u Crnoj Gori danas imaju istorijski najpovoljnije vrijednosti, istakao je guverner Radoje Žugić i dodao da je CBCG za narednu godinu planirala sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive banaka.

CBCG

U bankarskom sektoru Crne Gore 2019. godina bila “teška, ali veoma uspješna”, ocijenio je guverner CBCG Radoje Žugić.

“To potvrđuju ključni indikatori bankarskog sektora koji danas imaju istorijski najpovoljnije vrijednosti”, kazao je Žugić.

Guverner je istakao da se glavna aktivnost CBCG planirana za narednu godinu odnosi na implementaciju AQR-a, odnosno sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive.

“U zavisnosti od rezultata ove procjene i ukoliko se za tim ukaže potreba, CBCG će postaviti zahtjeve za zdraviju aktivu, dodatno smanjenje NPL-a tj. nenaplativih kredita i rast kapitala”, dodao je Žugić.

Ernst Velteke, Radoje Žugić

On se danas sastao sa članom Odbora direktora Lovćen banke, Ernstom Veltekeom i tom prilikom mu prezentovao stanje u bankarskom sektoru Crne Gore.

“Velteke je informisao guvernera o daljim planovima Lovćen banke, usmjerenim na snaženje njene pozicije na domaćem tržištu i istakao da će ova banka nastojati da, i u budućnosti, daje svoj doprinos pozitivnom stanju bankarskog sektora”, navodi se u saopoštenju CBCG.

Velteke je, tokom svoje bogate karijere, obavljao i funkciju predsjednika Banke Njemačke (Bundesbank) i ministra u Vladi Savezne Republike Njemačke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve