CBCG: Odlilo se 205 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicijau prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 265 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 205,1 milion eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju maja iznosio je 59,9 miliona EUR i bio je 66,2 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

“Ovakvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga u poređenju sa istim periodom prošle godine, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja odnosno prodaje akcija Elektroprivrede u vlasništvu A2A”, dodaje se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 22,3 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 182,8 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 115,7 miliona eura što čini 43,6 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 63,8 miliona eura, a u preduzeća i banke 51,8 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 145,4 miliona eura ili 54,9 odsto ukupnog priliva.

Komentari

avatar