Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

CBCG: Nema ekstra profita za banke

Moratorijum na otplatu kredita se u svakoj zemlji na isti način obračunava, a banke po tom osnovu ne ostvaruju ekstra profit, poručuju iz CBCG

Moratorijum na otplatu kredita se u svakoj zemlji na isti način obračunava, a banke po tom osnovu ne ostvaruju ekstra profit, poručuju iz CBCG.

CBCG

“CBCG je uz blisku komunikaciju sa bankama maksimalno izašla u susret korisnicima kredita, do nivoa koji ne ugrožava održanje finansijske stabilnosti i održivog poslovanja banaka”, poručuju iz CBCG.

Podsjećaju da se cijena pozajmljenog novca nikako ne uvećava, već se obračunava samo ugovorena redovna kamata (shodno ugovoru) i pri tome se ne plaća tri mjeseca, što, kako navode, direktno pogoršava likvidnu poziciju banke.

“Imajući u vidu navedeno, zaista je zlurado govoriti o ostvarivanju ekstra profita banke. Napominjemo da su banke prihvatile da jednostrano produženje korišćenja pozajmljenog novca od tri mjeseca može biti naplaćeno jedino do iznosa redovne cijene tog novca, iako, podsjećamo, banke neće moći koristiti taj argument kad im dospiju njihove obaveze. Da budemo do kraja jasni – banke neće moći štedišama da kažu da ne mogu isplatiti depozit još za tri mjeseca jer im nije još otplaćen kredit. Podsjećamo da banka radi sa pozajmljenim novcem i da na toj strani nema moratorijuma”, stoji u saopštenju CBCG.

Podsjećaju da će banke svim korisnicima kredita dostaviti planove otplate prije isteka moratorijuma i ponovnog početka otplate obaveza po kreditima.

“To predstavlja jedini tačan izvor informacija o iznosu preostalih obaveza po kreditima”, poručuju iz CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
oooo
27.03.2020-07:46 07:46

Izracunajte pa ce te vidjet kako to banke zaradjuju. Uzmite recimo ratu od 200 eura na jos 10 god i kamatu od recimo 7,5 %. Racunica je vise nego jasna. Nakon 90 dana rata se povecava za nekih 4-5 eura cijeli otplatni rok od 10 god i otplata se produzava za tih 90 dana naravno sa kamatom?!