Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

CBCG: Investicije porasle članstvom u NATO

Crnogorska Centralna banka je objavila statističke podatke o prilivu stranih direktnih investicija iz država članica NATO-a koji su javnosti utoliko zanimljiviji zbog činjenice da je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a prije samo nešto više od godinu dana, pa se zabilježenim trendovima mogu mjeriti efekti njenog pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi.

U prvom polugodištu ove godine, investicije iz država članica NATO-a su premašile dvostruki iznos u odnosu na prošlu godinu.

“Prema preliminarnim podacima, ukupan priliv stranih direktnih investicija iz zemalja članica NATO-a, u prvih šest mjeseci 2018. godine iznosio je 215,2 miliona eura, što je značajno više nego u istom periodu 2017. godine kada je priliv iznosio 96,6 miliona eura”, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Maja Ivanović, specijalna savjetnica u Sektoru za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku Centralne banke Crne Gore.

“Među zemljama – članicama NATO-a, tokom prve polovine ove godine, najviše su investirale: Italija, oko 18 posto ukupnog priliva, zatim Mađarska – 13,6 odsto, Turska – 7,3 odsto i Belgija – 2,8 odsto”, rekla je Ivanović, koja nije mogla da odgovori na pitanje – u koje oblasti i konkretne projekte i u kolikim iznosima je ulagano.

“Konkretne projekte ne možemo navesti zbog povjerljivosti individualnih podataka, ali je evidentno da su najveća ulaganja bila u oblasti energetike, finansijskog sektora, građevinarstva i nekretnina”, rekla je Ivanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve