Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

CBCG: Građani i privreda teže do kredita

Na osnovu Izvještaja o kreditnoj aktivnosti za prvi kvartal 2021. godine, koga je danas razmatrao Savjet CBCG, zaključeno je da su tokom pomenutog perioda, u odnosu na posljednji kvartal 2020, pooštreni kreditni standardi prilikom odobravanja kredita privredi, kao i stanovništvu, saopšteno je iz CBCG

U prvom kvartalu ove godine pooštreni su kreditni standardi prilikom odobravanja kredita privredi i stanovništvu u odnosu na posljednji kvartal prošle godine, navodi se u Izvještaju o kreditnoj aktivnosti koji je razmatrao Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Razlog tome je, kako se navodi, negativan uticaj složene ekonomske situacije u zemlji, izazvane pandemijom korona virusa.

“Na osnovu Izvještaja o kreditnoj aktivnosti za prvi kvartal 2021. godine, koga je danas razmatrao Savjet CBCG, zaključeno je da su tokom pomenutog perioda, u odnosu na posljednji kvartal 2020, pooštreni kreditni standardi prilikom odobravanja kredita privredi, kao i stanovništvu, i to prvenstveno radi negativnog uticaja složene ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa na percepciju rizika”, navodi se u saopštenju.

Savjet CBCG, kojim je predsjedavao guverner Radoje Žugić, usvojio je Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za april 2021. godine, u kojem je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke sprovedene u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada ove institucije.

“Savjet je usvojio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o načinu vođenja registra platnih institucija i registra institucija za elektronski novac. Izmjene važeće odluke odnose se, u prvom redu, na dopunu pomenutih registara detaljnijim podacima, a sve u cilju unapređenja njihovog kvaliteta i harmonizacije sa dobrom EU praksom. Takođe se izmjenama vrši usaglašavanje sa novim Zakonom o privrednim društvima i stvaraju preduslovi za unapređenje transparentnosti podataka o platnim i institucijama za elektronski novac”, piše u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve