Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CBCG: Čuvanje para ne bi trebalo naplaćivati

Politika kamata je u nadležnosti poslovnih banaka, ali u Centralnoj banci smatraju da ne bi bilo opravdano uvođenje negativne stope na depozite, kazali su iz CBCG, komentarišući najave da bi banke mogle početi da naplaćuju čuvanje novca, prenosi Pobjeda.

Nakon što je CBCG uvela naknadu na prekonoćna salda na transakcionim računima banaka u RTGS platnom prometu da bi se zaštitila od banaka koje su svoje troškove prevaljivale na nju, iz nekih banaka nagovještavaju da bi mogli uvesti negativne kamate na veće depozite.

Depoziti su na kraju marta bili 2,8 milijardi eura, 350 miliona su veći od kredita i najjeftiniji su domaći izvor sredstava za banke. U CBCG ipak ne isključuju mogućnost uvođenja negativnih kamata na veće depozite po viđenju.

– Ta sredstva banke ne mogu koristiti ili mogu vrlo ograničeno, pa mogu predstavljati trošak za njih. U slučaju uvođenja negativne kamatne stope na veće depozite po viđenju, mogu se očekivati različite reakcije klijenata od zadržavanja depozita, njihovog oročavanja, izmještanja u sefove, prenosa u druge banke – objasnili su iz Centralne banke.

Pošto odliv depozita koje banka koristi za kreditnu aktivnost nije poželjan, smatraju da banke neće donijeti ovakvu odluku, pogotovo ne na oročene depozite jer žele da zadrže klijente.

U Centralnoj banci kažu da pažljivo prate situaciju i da će u slučaju bilo kakvih poremećaja pravovremeno i adekvatno reagovati.

CBCG ima mogućnost da interveniše u tom segmentu samo ukoliko bi politike individualnih banaka mogle uticati na finansijsku stabilnost ukupnog sistema objasnili su i podsjetili da su oni naknadu za držanje sredstava banaka propisali tri godine nakon što je Evropska centralna banka primijenila negativnu kamatnu stopu na depozitne olakšice.

Propisano je da će se ova naknada obračunavati samo dok je kamatna stopa ECB negativna.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve