Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

CBCG: Banke spremno dočekale krizni period

Banke su, zahvaljujući mjerama CBCG, spremno dočekale krizni period, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost.

Banke su, zahvaljujući mjerama CBCG, spremno dočekale krizni period, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost.

CBCG: Banke spremno dočekale krizni period

“Bankarski sektor karakteriše zadovoljavajuća likvidnost, solventnost i kapitalizovanost”, ističe se u saopštenju.

CBCG je obezbijedila instrument podrške za sistemsku likvidnost od strane Evropske centralne banke.

“Crna Gora je dobila mogućnost da, po prvi put, sa ECB-om, u slučaju potrebe, ugovori bilateralnu repo liniju u iznosu do 250 miliona eura”, navode u CBCG.

Koeficijent solventnosti je na kraju drugog kvartala 2020. godine iznosio 19,6 odsto i bio je viši u poređenju sa krajem prvog kvartala ove godine, kada je iznosio 17,4 odsto.

“Odlukom CBCG bankama je zabranjeno da isplaćuju dividende akcionarima, osim isplate u vidu akcija banke, što je uticalo na uvećanje osnovnog kapitala putem uvećanja neraspoređene dobiti, pa je pokazatelj osnovnog kapitala na kraju drugog kvartala 2020. godine porastao na 19,9 sa 17,8 odsto koliko je iznosio na kraju prvog kvartala”, navode u CBCG.

S druge strane, banke su zabilježile snažan pad profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine.

Na osnovu analize uticaja različitih faktora, Savjet je zaključio da je finansijski sistem u dosadašnjem periodu bio stabilan, uz prisustvo objektivnih i kompleksnih rizika koji se mogu materijalizovati pod uticajem dalje pandemije.

Ovakva situacija, zaključeno je na današnjoj sjednici, zahtijeva stalni monitoring u finansijskom sektoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve