Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Canović: Zaštititi domaće proizvođače iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora

Iz SD-a navode da je Skupština Crne Gore nedavno donijela izmjene Zakona o akcizama, kojima je uvedena akciza na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu

Poslanici Socijaldemokrata su juče predali u skupštinsku proceduru dopunu zakona o akcizama, kojom se predlaže da se kao izuzetak od plaćanja akciza na proizvode od plastike definišu oni koji se koriste u proizvodnji, odnosno kao ambalaža u industriji hrane i pića, ističe član Predsjedništva SD-a Nihad Canović.

Iz SD-a navode da je Skupština Crne Gore nedavno donijela izmjene Zakona o akcizama, kojima je uvedena akciza na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu.

Oni ističu da uvođenje ove akcize predstavlja rast cijena za oko deset odsto, i to samo domaćih proizvoda ne i uvoznih, jer akcizu plaćaju samo domaći proizvođači, ali ne i uvoznici vode, sokova, mliječnih proizvoda na koje se odnosi većina plastičnog otpada zato što oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku.

Na taj način, akcizu plaćaju domaće fabrike vode i mljekare, na plastične boce koje uvezu u koje će sipati vodu, mlijeko, jogurt, ali ne i oni koji uvoze te gotove proizvode iako se nalaze u plastičnim bocama.

Time se, kako ukazuju u SD-u, dodatno stvara nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, koji su inače suočeni sa ogromnom konkurencijom sa velikim uvoznicima i ističu da će slabljenjem domaćih proizvođačkih kompanija i njihove prodaje doći do povećanja ionako velike uvozne zavisnosti Crne Gore, izgubiće se radna mjesta, prihodi po osnovu poreza i doprinosa i dr.

Osim toga, kako navode u navedenim kompanijama, u prethodnih godinu dana domaći proizvođači su bili suočeni sa rastom troškova ambalaže za 35 do 40 odsto, jer se većina količina ambalaže za evropsko tržište proizvodilo u Ukrajini, dok su im dobavljači najavili novi rast cijena od oko 18 odsto za treći kvartal ove godine.

„Zato je je neophodno da se od plaćanja akcize izuzmu proizvodi od plastike koji se koriste u proizvodnji, odnosno kao ambalaža u industriji hrane i pića i na taj način omogući ravnopravna tržišna utakmica i zaštita domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije“, zaključuje Canović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve