Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Čakrabarti: EBRD spremna da finansira budućeg koncesionara Aerodroma

Evropska banka podržava napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije. Mora se, međutim, smanjiti siva ekonomija, a za to je neophodno i smanjenje poreza, koji Čakrabarti smatra visokim

Evropska banka za obnovu i razvoj, nakon studije izvodljivosti, donijeće odluku o kofinansiranju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica. To je za TVCG kazao predsjednik te institucije, Suma Čakrabarti. Navodi i da su spremni da finasiraju budućeg koncesionara Aerodroma Crne Gore.

Evropska banka podržava napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije. Mora se, međutim, smanjiti siva ekonomija, a za to je neophodno i smanjenje poreza, koji Čakrabarti smatra visokim.

“Energija, saobraćaj, infrastruktura i privatni sektor – to su oblasti gdje mi i dalje želimo da ulažemo. Drago nam je što možemo da pomognemo Crnoj Gori da privatni sektor učini sposobnijim da se izbori sa konkurencijom, a samim tim lakše integriše. Takođe podržavamo napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije”, kazao je on.

Prva dionica autoputa se privodi kraju, a pripreme za gradnju preostalih su u toku. Čakrabarti ovako govori o planovima da učestvuju u finansiranju projekta vijeka – autoputa Bar-Boljare: “Naša banka je već pomogla u pripremi preliminarnog dizajna dvije dionice autoputa, kao i studiju izvodljivosti za cijeli autoput. Mi ćemo, nakon što sudija bude završena, donijeti i konačnu odluku o kofinansiranju i pomoći Crnoj Gori za dionicu Mateševo Andrijevica”.

S obzirom na to da Evropska banka puno polaže na razvoj putne infrastrukture, Čakrabarti nam otkriva da su u njihovom fokusu i Aerodromi Crne Gore.

“Spremni smo da razmotrimo finansiranje pobjednika na tenderu kojem će biti dodijeljena koncesija za Aerodrome Crne Gore”, rekao je on.

Ovako komentariše sivu ekonomiju i predloge kako je smanjiti i ublažiti negativne efekte: “Tokom razgovora sa privrednim predstavnicima saopšteno mi je da su visoki porezi veliki teret koji pritiska ovdašnje kompanije. Takođe pomenuli su i Zakon o radu, kao i neophodnost usavršavanja vještina. Tu treba da se fokusirate kako bi se spriječili negativni efekti sive ekonomije”.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve