Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Budžetu će do kraja godine faliti do 400 miliona eura

Radunović očekuje da u prvoj polovini maja na finansijskom tržištu obezbijedimo 250 miliona eura, za šta je već imaju garancije SB od 80 miliona

Crnogorskom budžetu će do kraja godine nedostajati od 350 do 400 miliona eura, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

Radunović očekuje da u prvoj polovini maja na finansijskom tržištu obezbijedimo 250 miliona eura, za šta je već imaju garancije SB od 80 miliona.

“Pokušavamo da obezbijedimo i nove izvore finansiranja”, naveo je Radunović.

Ministar je kazao da su u prvom kvartalu zabilježeni dobri rezultati i ispunjen je plan punjenja budžeta.

“Međutim, za 20 dana aprila zabilježen je pad budžetskih prihoda od 22,3 odsto”, kaže Radunović i dodaje da je u nominalnom iznosu to oko 29 miliona eura.

“Funkcionišemo u jednom neizvjesnom vremenu gdje ćemo imati smanjenje prihoda, a očekivanja su da povećamo izdavanja”, naveo je Radunović.

Pad ekonomije od 4,9 odsto

Podsjetio je na projekcije MMF-a da će crnogorska ekonomija u ovoj godini zabilježiti pad od devet odsto.

“Ja se nadam da su te prognoze suviše pesimistične i u kontaktu sa njima pokušavamo da ih ubjedimo da to nije tako. Nažalost moramo prihvatiti činjenicu, a po našim evidencijama, to bi bio pad od 4,9 odsto”, kazao je Radunović.

Dosadašnje mjere države, smatra da neće biti dovoljne.

“Da li je to dovoljno ja bih bio jako zadovoljna da jeste, ali plašim se da neće biti i da ćemo u trećem setu mjera morati da damo i nove olakšice”, kazao je Radunović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve