Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Buduća vlast ukida euro?

To pitanje je u predizbornoj kampanji otvorio nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, koji je, prilikom gostovanja na jednoj televiziji, rekao da Crna Gora vodi lošu ekonomsku politiku, a posebno lošu monetarnu politiku, pišu Vikend novine.

U Sporazumu koji su potpisali čelnici buduće vlasti Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić kojim su potvrdili članstvo u NATO, priznanje Kosova i državne simbole, nigdje se ne navodi pitanje eura kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori. To pitanje je u predizbornoj kampanji otvorio nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, koji je, prilikom gostovanja na jednoj televiziji, rekao da Crna Gora vodi lošu ekonomsku politiku, a posebno lošu monetarnu politiku, pišu Vikend novine.

“Loša monetarna politika se ogleda u tome što vi više nemate mogućnost štampanja novca, vi zavisite od eura, i taj euro, koliko ih imate u ovom trenutku, ne možete umnožiti za sljedeći vremenski ciklus, a ne zbog toga što vi ne biste željeli, već zbog toga što vam to neko drugi ne dozvoljava. Mi imamo način kako to možemo da prevaziđemo”, istakao je Krivokapić.

NOVA VALUTA?

Javnost Crne Gore još uvijek nije upoznata sa “načinima za prevazilaženje” loše monetarne politike o kojima je Krivokapić govorio, ali se kao jedino rješenje za “mogućnosti štampanja novca” nameće sopstvena valuta.

Ekonomisti su saglasni da je uvođenje eura kao zvaničnog sredstva plaćanja u Crnoj Gori bila dobra odluka, prije svega jer euro obezbjeđuje ekonomsku stabilnost države. On omogućava lakši pristup tržištu Evropske unije, eliminiše mogućnost inflacije i olakšava investicije i poslovanje. Mnoge države sprovode bolne reforme kako bi ispunile stroge uslove za uvođenje eura, a prethodne vlade u našoj državi su, u pregovaračkom procesu, imale podršku EU da Crna Gora po ulasku u evropsku zajednicu zadrži euro kao zakonsko sredstvo plaćanja, uz određene uslove koje je morala da ispuni.

Štampanje sopstvenog novca, kako je to nazvao Krivokapić, dalje bi značilo povećanje transakcionih troškova sa inostranstvom, otežavanje platnog prometa, mehanizam primarne misije novca u rukama pojedinaca a kao posljedica toga i potencijalnu inflaciju. To je prije svega važno zato što je u uslovima globalnih ekonomskih i finansijskih poremećaja, kao što je trenutna situacija zbog korona virusa, moguće da u državama koje imaju svoje valute dođe do značajnog rasta cijena, odnosno do inflacije.

SPORAZUM

Zdravko Krivokapić je, u preizbornom periodu, pitanje “štampanja novca” naveo kao prioritet buduće ekonomske politike. Da li je to razlog što se u Sporazumu ne pominje euro kao zvanično sredstvo plaćanja, ili se radi o još jednoj preizbornoj manipulaciji Krivokapića iz njegove koalicije s prosrpskim biračkim tijelom pokazaće vrijeme.

Ekonomski analitičari se po ovom pitanju još uvijek nijesu oglasili. Moguće je da Krivokapićevu monetarnu politiku nijesu shvatili ozbiljno, ali ako se ima u vidu da se upravo on sve češće spominje kao budući premijer, vrijeme bi bilo da se uozbilje, ocjenjuju Vikend novine.

Crna Gora uvela euro 2002.

Crna Gora je 2002. godine, prelaskom na euro kao zvanično sredstvo plaćanja, zamijenila njemačku marku koja je od novembra ’99. godine korišćena umjesto dinara.

Stara jugoslovenska valuta je, podsjećanja radi, od ’52. godine devalvirana čak 23 puta. Tokom ’93. i ’94. godine kurs dinara je mijenjan svakodnevno, a denominacije vršene ukupno šest puta. Dinar će naročito ostati upamćen po hiperinflaciji početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve