Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bregu i Grlić Radman o zelenim koridorima između EU i Zapadnog Balkana

Grlić Radman naglasio je da je Hrvatska suosnivač Vijeća

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu ugostila je danas ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlić-Radmana u sjedištu ove organizacije u Sarajevu, saopšteno je iz Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju.

“Generalna sekretarka Bregu se zahvalila Hrvatskoj na snažnoj podršci Zapadnom Balkanu na putu evropske integracije i informisala ministra o provedbi zajedničkog regionalnog tržišta i očekivanim rezultatima do samita u Berlinu ovog ljeta, kao i o trenutnom procesu izrade strategije Jugoistočna Evropa 2030, te načinima na koji Hrvatska u tome može učestvovati kao zemlja članica Evropske unije”, navodi se u saopoštenju.

Grlić Radman naglasio je da je Hrvatska suosnivač Vijeća.

„Hrvatska je suosnivač Vijeća za regionalnu saradnju i snažno podržava regionalnu saradnju i ovu organizaciju,“ rekao je ministar Grlić-Radman i istakao posvećenost Hrvatske Zapadnom Balkanu.

Pohvalio je Vijeće za regionalnu saradnju za postignuća i aktivnosti, te izrazio zahvalnost i podršku generalnoj sekretarki ove organizacije Bregu na svemu što je uradila, a posebno prošle godine tokom izbijanja pandemije u pogledu podrške omogućavanju zelenih koridora i zajedničkog regionalnog tržišta.

„Vanjskopolitički ciljevi Hrvatske su Evropska unija i NATO i voljni smo i spremni da u tom pogledu pomognemo regionu,“ dodao je Grlic-Radman.

Bregu je podsjetila na značaj koji Zelenih koridora, koji su veoma važni za region.

“Sa njima smo počeli 2020. godine između šest ekonomija Zapadnog Balkana i pokazali su se veoma uspješnim, efikasnim i korisnim, tako da je naš cilj da te koridore proširimo i sa zemljama članicama EU, a pomoć Hrvatske u tom pogledu je od ključne važnosti za region,“ zaključila je Bregu.

Ministar Grlić-Radman je posjetio Vijeće za regionalnu saradnju kao dio posjete Bosni i Hercegovini u okviru koje se sastao sa navišim zvaničnicima BiH.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve