Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Bošković: Prioritet izgradnja zajedničke pogranične željezničke stanice sa Srbijom u Bijelom Polju

Izgradnja zajedničke pogranične željezničke stanice Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju će omogućiti kraće vrijeme putovanja, uprostiti propratne procedure te unaprijediti i ubrzati prevoz robe i putnika

Jedan od najznačajnijih projekata svakako je izgradnja zajedničke pogranične željezničke stanice Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju koja će omogućiti kraće vrijeme putovanja, uprostiti propratne procedure te unaprijediti i ubrzati prevoz robe i putnika, što je u zajedničkom interesu obje države, kazala je izvršna direktorica ŽICG Marina Bošković na proslavi jubileja crnogorskih željeznica.

Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija, na čelu sa Državnom sekretarkom Dajanom Perković, direktorom Direktorata za željeznicu Momčilom Jelićem, načelnicom Tanjom Dašić i direktorom Uprave za željeznicu Denisom Lukačem, prisustvovala je proslavi jubileja 115 godina postojanja crnogorskih željeznica.

Sastanak je otvorio Miroslav Brajović, predsjednik Odbora direktora Montecargo AD koji je pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo povodom organizovanja zajedničkog sastanka željezničkog sektora Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, a povodom jubileja – 115 godina željeznice u Crnoj Gori.

„Ovdje su se okupili predstavnici Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, dok nažalost predstavnici Bosne i Hercegovine nisu bili u prilici da prisustvuju zbog ranije preuzetih obaveza. Potrudićemo se da sljedeće godine sve organizujemo na mnogo većem nivou, nebitno u kojoj državi, bitno je da predstavnici nekada jedinstvene željeznice budu zajedno za istim stolom. Posebna mi je čast da pozdravim generalnu sekretarku gospođu Perković koja je i pored brojnih obaveza izdvojila vrijeme da prisustvuje i oveliča ovaj sastanak“, rekao je Brajović.

Državna sekretarka ministarstva kapitalnih investicija Dajana Perković istakla je da u željeznički sistem su potrebna stalna i velika ulaganja, kao i praćenje tehnoloških inovacija i zelene agende.

“Upravo su završeni projekti sanacije 24 mosta na barskoj pruzi, dok su u toku završni radovi na sanaciji četiri tunela i rekonstrukciji i adaptaciji stanične zgrade u Bijelom Polju. Ova Vlada je prepoznala značaj urgentnog ulaganja u željeznicu i u 2023. godini povećana su značajno sredstva za tekuće održavanje pruga i obavezu javnog prevoza putnika. U posljednjih 17 godina uloženo je više od 190 miliona eura u infrastrukturne projekte na željeznici i preko 35 miliona eura u vozna sredstva. Više od 92 odsto mreže pruga se napaja električnom energijom, čime smo pokazali ekološku posvećenost. Generalni remonti pruga su završeni na više od 50 odsto cijele mreže i svakodnevno pregovaramo za dalje radove”, saopštila je Perković.

Direktor direktorata za željeznicu ministarstva kapitalnih investicija Momčilo Jelić izrazio je svoje uvjerenje da je zajednička saradnja ključna za dalji napredak željezničkog sektora u Crnoj Gori, ali i čitavom regionu.

“Kroz redovne sastanke i otvorenu komunikaciju, resorno ministarstvo će biti u mogućnosti da pruži podršku i predloži rješenja za aktuelne izazove sa kojima se suočavaju državne kompanije”, kazao je on.

Direktor uprave za željeznicu Crne Gore Denis Lukač, je istakao da se raduje saradnji koju u budućem period treba pospiješiti i ojačati.

Kroz jačanje saradnje između Ministarstva kapitalnih investicija, po njegovim riječima, “Uprave za željeznicu i ostalih relevantnih aktera, možemo ostvariti napredak u održavanju i unapređenju željezničke infrastrukture u Crnoj Gori”.

“Država Crna Gora je za sve ove godine od preko jednog vijeka prepoznala važnost razvoja željeznice, kao vida saobraćaja koji je preživio sva vremena, a i danas ima snažnu podršku, ne samo države Crne Gore, nego i Evropske unije. Nijesu nas u tome sprječile ni zahtjevne geografske prilike, imali smo cilj da razvijemo modernu mrežu pruga normalnog kolosjeka i u tome smo uspjeli sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je kompletirana barska pruga, a nešto kasnije i pruga prema Albaniji, kazala je državna sekretarka Perković i dodala:

“Crna Gora je danas sa ponosom proslavila 115 godina od nastanka željezničkog saobraćaja. Od svog nastanka, željeznički saobraćaj je igrao ključnu ulogu u povezivanju gradova, regija i ljudi u Crnoj Gori. Kroz decenije, željezniča je postala nezaobilazan dio infrastrukture koji je omogućio brz i efikasan prevoz putnika i robe. Danas željeznica ostaje važan stub našeg transportnog sistema, omogućavaju povezivanje unutar zemlje, ali i sa susednim i udaljenim destinacijama, SREĆNO”, kazala je.

Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Radovan Vukić, poželio je dobrodošlicu gostima iz regiona, izrazio zadovoljstvo što su svojim dolaskom uveličali ovaj sastanak i poželio da se lijepo i ugodno osjećaju u Crnoj Gori. Marina Bošković, izvršna direktorica ŽICG je istakla da je ovakav sastanak dokaz da željeznica spaja i povezuje ljude.

Marko Bertanjoli, predsjednik Odbora direktora ŽPCG, istakao je zadovoljstvo povodom organizovanja ovakvog zajedničkog sastanka u čast lijepog jubileja.

“Izuzetno važno je to što smo imali priliku da sa kolegama iz „Srbija voza“ održimo jedan veoma konstruktivan sastanak u vezi sa predstojećom turističkom sezonom”, kazao je.

Ilinka Pavićević, izvršna direktorica ŽPCG, takođe je pozdravila prisutne i poželjela im prijatan i ugodan boravak u Crnoj Gori.

Dušanka Dragojević, izvršna direktorica AD Montecargo, izrazila je zadovoljstvo što su se svi odazvali pozivu i na sastanak došli u velikom broju, a I predstavnici kompanije OŽVS,  Goran Đurković i Žarko Pušica, takođe su pozdravili sve goste i poželjeli im lijep boravak u Crnoj Gori.

Marina Bošković, izvršna direktorica ŽICG, osvrnula se na predstojeće otvaranje zajedničke pogranične željezničke stanice Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju istakavši da je na početku mandata prisustvovala sastanku Transportne zajednice gdje joj je jedan od kolega rekao da ne postoje “loši projekti i da je ključno pokrenuti sve projekte, koji će se u hodu ispravljati da bi se što prije realizovali”.

Podstaknuta ovim savjetom, a uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija, ŽICG je stavila u pogon sve planirane projekte, pa tako za 3 do 5 godina možemo očekivati njihovu realizaciju.

„Jedan od najznačajnijih projekata svakako je izgradnja zajedničke pogranične željezničke stanice Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju koja će omogućiti kraće vrijeme putovanja, uprostiti propratne procedure te unaprijediti i ubrzati prevoz robe i putnika, što je u zajedničkom interesu obje države“, istakla je Bošković.

Sastanak je zatvorio  Brajović, predsjednik Odbora direktora AD Montecargo, koji je ujedno i domaćin ovog dvodnevnog događaja.

On se zahvalio svim prisutnima na uspješnom i konstruktivnom sastanku i poželio im ugodan nastavak boravka u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve