Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: Loša namjera vođena ambicijom da Crna Gora postane ekonomski zavisna od Srbije

''Očigledan populizam prati i, kako osnovano sumnjamo, loša namjera prema državi Crnoj Gori vođena ambicijom da naša zemlja, nakon kraha javnih finansija postane ekonomski zavisna od susjedne Srbije'', napominje Bošković

Odlazeći ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na Tviteru se nedavno pohvalio kako je zahvaljujući programu ”Evropa sad” broj zaposlenih u Crnoj Gori porastao za više od 1.500, odnosno sa 211.302 iz decembra 2021. na 212.959 koliko ih je bilo u februaru 2022.

Uprava prihoda i carina, međutim, ima drugačije podatke. Naveli su da je decembru 2021. bilo zaposleno 173.956 građana, a dva mjeseca kasnije 137.066. Prema tim podacima, nezaposlenih je više od 36 hiljada.

Populizam i površna implementacija

Na ovo nepoklapanje podataka ukazao je i poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Bošković. On napominje da je program „Evropa sad“, prije svega, odrađen neadekvatno.

„Nažalost, već nakon tri mjeseca pokazuju se ispravnim kritike koje smo iznijeli u Skupštini Crne Gore kada smo vodili raspravu o budžetu i njemu pripadajućim aktima. Program Evropa sad, suviše je površno i nedovoljno oprezno predstavljen i implementiran u Crnoj Gori. Zbog toga se danas suočavamo sa ozbiljnim izazovima u oblasti javnih finansija koje mogu imati nesagledive posljedice”, kaže Bošković u razgovoru za Portal Analitika.

Ističe da najviše zabrinjava uništavanje održivog ekonomskog sistema i dovođenje Crne Gore u zavisnički položaj.

„Očigledan populizam prati i, kako osnovano sumnjamo, loša namjera prema državi Crnoj Gori vođena ambicijom da naša zemlja, nakon kraha javnih finansija postane ekonomski zavisna od susjedne Srbije”, napominje Bošković.

Dodaje i da će novu vladu sačekati brojni problemi.

„Zbog toga je ključno što smo srušili prethodnu Vladu i zaustavili je u ovom zlokobnom naumu, a narednu će čekati pune ruke posla u oblasti sanacije javnih finansija, kao i u brojnim drugim oblastima”, ističe sagovornik Portala Analitika.

Penzioneri zaboravljeni

On podsjeća da je izvan programa „Evropa sad“ ostao i veliki broj penzionera u našoj državi. Iako u teškom položaju, oni nijesu bili prepoznati kao ugrožena kategorija. Sa 150 eura mjesečno, uz rapidan rast cijena, penzioneri ne mogu priuštiti ni osnovno.

„Više od svega brine nebriga, odnosno sada već bahat odnos odlazeće Vlade, prema resursima crnogorskih građana. Penzioneri su zaboravljeni, intervenisaće se ad hoc, izborne okolnosti će diktirati socijalne programe prema jednoj od najbrojnijih kategorija populacije, a ujedno i najzaslužnijih građana”, ukazuje Bošković.

Uporedni podaci o broju i iznosu neto zarada na kraju 2021, prije i nakon početka projekta “Evropa sad”, kako kaže, pokazuju enormno smanjenje broja zaposlenih.

Ističe i da je znatan broj onih koji rade u „sivoj zoni“.

“Pitanje za tvorce, i one koji su podržali budžet, postoje li metode, a trebalo bi ih imati, da se identifikuju kako zaposleni tako i poslodavci koji su sada najvjerovatnije u sivoj zoni poslovanja ili na ivici egzistencije. Šta je sa novim radnim mjestima, posebno u oblasti digitalizacije i IT sektora – mrtvo more za naše mlade ljude!”, ocjenjuje Bošković.

Inflacija sad ili – projekat za partijske drugove

Visoka stopa inflacije koja je, kako ukazuje, prešla 10 odsto, uz visok nivo nezaposlenosti, značajno umanjuju kvalitet života građana. S druge strane, dodaje on, imamo i prekomjerno gomilanje ljudskih resursa kao posljedicu partijskog zapošljavanja.

Sve ovo navodi da se, kako poručuje Bošković, projekat „Evropa sad“ komotno može preimenovati u „Inflacija sad”.

„Privredna društva u državnom vlasništvu su segment u kojima je nebriga i neznanje kulminiralo u vidu višemilionskih gubitaka. Jedan od razloga takvih rezultata je i povećanje broja zaposlenih u intervalima zarada iznad 700 eura.

Na primjer, prosječna zarada u CEDIS-u, koji bilježi neto gubitak preko 10 miliona eura, iznosi oko 1.000 eura, dok je broj zaposlenih veći za oko 400. U prevodu – ekonomsko ubistvo bazirano na neznanju”, tvrdi Bošković.

Ističe da oni kojima je boljitak obećan, neće osjetiti blagodati „Evrope sad” jer ga je, kako kaže, pojela inflacija i loša primjena programa.

„Evropa sad, osim što je projekat za partijske drugove, a ne za sve građane Crne Gore, produbljuje jaz između građana koji žive iznad prosjeka i onih kojima je prosjek „obećan“, poručuje Bošković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve