Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Plate medicinskom kadru u prosjeku će porasti 35% od 1. januara

Precizan i jasan plan počinje sa svojom realizacijom od 1. januara, nakon što se usvoji budžet, kako je poručila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

Povećanje zarade medicinskom kadru iznosiće u prosjeku 35%, odnosno 205€, dok će nominalno povećanje za nemedicinski kadar iznositi 142,6 € , odnosno 25.9%, saopšteno je na konferenciji za medije Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Plate će, kako je saopšteno, rasti po dva osnova – promjeni poreskog opterećenja na zarade koje predviđa program “Evropa sad”, ali i dodatnih 12,5 odsto kroz povećanje koeficijenata medicinskom kadru.

Kumulativna zarada kompletnom kadru, dakle i nemedicinskom i medicinskom osoblju, imaće nominalno prosječno povećanje od 30.5%, odnosno 174 €.

Kada je u pitanju konkretan kadar, govornici su istakli da će srednja medicinska sestra nakon plate od 412.6€ imati zaradu od 578.6 €, odnosno povećanje od 40.3 odsto.

Medicinska sestra sa visokom stručnom spremom primaće neto zaradu uz povećanje od 194€.

Dakle, planom je predviđeno veće povećanje zaposlenima sa nižim koeficijentima.

“Kada su u pitanju doktor medicine, stomatologije, diplomirani farmaceut, zatim izabrani doktor, povećanje će iznositi 208,5€, odnosno 32,3%”, precizirali su iz Ministarstva.

Prosječna neto zarada nemedicinskog kadra je 550 eura, dok bi, ukoliko se na Skupštini usvoji plan Vlade, one mogle iznositi 693 eura, uz nominalno povećanje od 25,9%.

“Zadatak je da zadržimo ljekare u zemlji i omogućimo poboljšanje uslova života. Obećavam svim kolegama da je ovo samo početak”, istakla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić precizirao je da ovim želi da ukaže na činjenicu koliko će se plate uvećati onima koji su iznijeli najveći teret kovid krize.

“Imali smo potrebu da pokažemo koliko će da rastu plate od januara. Htjeli smo da ljudima koji pokušavaju da mešetare sa brojakama i omalovaže ovakvo povećanje, pokažemo jasne brojke”, naveo je Spajić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac naglasio je da je ovo prvi put da inicijativa za povećanje zarada dolazi od Vlade, a ne od sindikata.

Postoji najava da će u toku iduće godine Ministarstvo napraviti plan povećanja zarada zaposlenih u javnom sektoru, pa bi u tom slučaju zdravstvo i prosvjeta bili posebni segmenti tog zakona.

Kompletnu konferenciju za medije pogledajte u snimku ispod.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve