Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Borovinić Bojović: Investicije za zdravstvo deset puta veće u odnosu na ovu godinu

Ona je istakla da je predviđeno da budžet Fonda za zdravstveno osiguranje bude povećan, a jedna od tema koja je otvorena je i povećanje plata zdravstvenim radnicima

Budžet za zdravstvo u narednoj godini biće veći za oko 30 miliona u odnosu na tekuću godinu, kazala je za Televiziju Nikšić ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić-Bojović.

Ona je istakla da je predviđeno da budžet Fonda za zdravstveno osiguranje bude povećan, a jedna od tema koja je otvorena je i povećanje plata zdravstvenim radnicima.

“U odnosu na prošlu godinu budžet za zdravstvo je značajno veći, imamo gotovo devet milona eura u odnosu na prethodnih 2,2 miliona, u okviru kojih su bila odvojena sredstva za EU. Imamo veoma važnu najavu povećanja plata zdravstvenim radnicima i samo 15 miliona eura će biti namjenjeno u te svrhe. Ukupan dodatni budžez za fond za zdravstveno osiguranje iznosiće 30 miliona više nego prošle godine “, navela je ministarka.

U narednoj godini povećanjem kapitalnog budžeta za zdravstveni sistem uradiće se mnogo. Investicije za zdravstvo biće veće 10 puta u odnosu na ovu godinu. Planira se izgradnja bolnice u Pljevljima, ali i rekonstrukcija bolnice u Nikšiću.

“Rekonstrukcija će biti urađena kako bi se omogućilo bolje funkcionisanje Opšte bolnice Nikšić i kompletne zdravstvene ustanove. Planiran je i skener kao i magnet za bolnicu, što će olakšati njeno dalje funkcionisanje”, dodala je Borovinić Bojović.

Ovom prilikom ministarka je istakla da je epidemijska situacija složena i zahtijeva oprez, ali i pozvala sugrađane da se vakcinišu.

“Broj novootkrivenih slučajeva u posljednje vrijeme je u značajnom porastu, tako da se zahtjeva dodatni oprez. Od danas će na snazi biti korigovane epidemiološke mjere i ono što bih istakla jeste obaveza posjedovanja kovid propusnica, koje su bile na snazi i prije novih mjera”, zaključila je ona.

Novim epidemiološkom mjerama koje su na snazi od danas zabranjuju se proslave, svadbe na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i rad noćnih klubova. Iz resornog ministarstva se nadaju da će uz poštovanje mjera doći do pada broja novozaraženih infekcijom covid19.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
16.11.2021-05:22 05:22

Svaki dan nam umre po deset sugrađana zbog vaše nebrige, neznanja ili možda i zle namjere, a vi i dalje obmanjujete…Đe su vm pare od donacija koje vam je ostavila prethodna vlast, a bilo je oko desetak miliona €.