Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Boljom komunikacijom rješavati izazove na tržištu osiguranja

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore, Uroš Andrijašević i direktorica Agencije, Biljana Pantović, sastali su se u Podgorici sa Krste Šajnoskim, predsjednikom Savjeta eksperata Agencije za superviziju osiguranja Sjeverne Makedonije i članovima Savjeta

Frekventnijom komunikacijom i razmjenom informacija i iskustava, zajednički rješavati izazove koje su pred tržištem osiguranja Crne Gore i Sjeverne Makedonije u procesu prelaska na regulatorni režim Solventnost 2, zaključak je sastanka rukovodstava agencija za nadzor osiguranja Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Sa sastanka

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore, Uroš Andrijašević i direktorica Agencije, Biljana Pantović, sastali su se u Podgorici sa Krste Šajnoskim, predsjednikom Savjeta eksperata Agencije za superviziju osiguranja Sjeverne Makedonije i članovima Savjeta.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o pokazateljima poslovanja tržišta osiguranja dvije države, kao i nadzorne aktivnosti koje za cilj imaju održanje stabilnosti tržišta, kao i zaštitu interesa osiguranika i korisnika osiguranja.

S tim u vezi, posebno su analizirane aktivnosti na prelasku na regulatorni režim Solventnost 2 koji je na snazi u Evropskoj uniji, a koji će svaka zemlja aspirantkinja za članstvo u EU morati da primjenjuje najkasnije danom članstva u Uniji.

“Izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju koje će uskoro biti usvojene u Skupštini Crne Gore, naša zemlja će već uvesti određene elemente novog regulatornog režima, kao proaktivan i pravovremen korak u prilagođavanju zahtjevima članstva u EU po pitanju regulacije i funkcionisanja tržišta osiguranja”, saopšteno je iz Agencije.

Osim toga, tokom sastanka je dogovoreno održavanje zajedničke sjednice upravljačkih struktura dvije agencije do kraja prve polovine tekuće godine, kako bi se na najvišem upravljačkom, ali i stručnom nivou, razmijenile informacije i iskustva od obostranog interesa.

Poseban predmet interesovanja rukovodstva regulatora Sjeverne Makedonije bile su aktivnosti Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore na uvođenju novog softverskog rješenja za izvještavanje, koji će značajno unaprijediti i učiniti preciznijim sistem izvještavanja subjekata nadzora prema Agenciji kao regulatornom organu.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve