Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bojanić-Zakonjšek: Raditi na uspostavljanju zajedničke kontrole na graničnom prelazu Dobrakovo-Gostun

Sagovornici su razgovarali o uspostavljanju kontrola na jednom mjestu, na graničnom prelazu Dobrakovo-Gostun, koji je glavni prelaz između Srbije i Crne Gore a lociran je na TEN-T-ovom jezgru same mreže

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, i direktor Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matej Zakonjšek su se sastali povodom unapređenja regionalne transportne mreže i veza Crne Gore sa susjednim zemljama, kao i uspostavljanja kontrola na graničnom prelazu Dobrakovo-Gostun.

Bojanić je izrazio riječi podrške za napore koje transportna zajednica ulaže na polju uspostavljanja zajedničkih graničnih prelaza.

“Potpisivanje bilateralnih ugovora o zajedničkim graničnim prelazima donijelo bi višestruke benefite našim građanima: unaprijeđenu koordinaciju, uklanjanje nepotrebnih kontrola, optimizaciju resursa kao i reducirano vrijeme čekanja”, kazao je on.

Zakonjšek je poručio, da kontrole na jednom graničnom prelazu su najnapredniji primjer u oblasti regionalne saradnje što bi omogućilo olakšice prilikom putovanja na području zapadnog Balkana.

Sagovornici su razgovarali o uspostavljanju kontrola na jednom mjestu, na graničnom prelazu Dobrakovo-Gostun, koji je glavni prelaz između Srbije i Crne Gore a lociran je na TEN-T-ovom jezgru same mreže.

“Sporazumi koji propisuju regulativu vezano za granične prelaze moraju ići uporedo sa infrastrukturnim unapređenjima. Crna Gora i Srbija su potpisale ugovor 2011 ali se taj ugovor, uslijed nedostatka adekvatnih kapaciteta, još uvijek ne sprovodi. Sastanak je ujedno bio i prilika da se povede razgovor i o napretku u vezi sa pomenutim ugovorom. Kada se dođe do zajedničkog rješenja, građani će imati priliku da uživaju benefite zajedničkog željezničkog graničnog prelaza u Bijelom Polju”, navode iz Vlade Crne Gore.

U nastavku razgovora, u vezi sa ugovorima po osnovu zajedničkih graničnih prelaza, Stalni sekretarijat transportne zajednice će nastaviti da podržava stvaranje zajedničkog tržišta za željeznički prevoz.

“S obzirom da se radi o malom trzištu a da su zemlje pojedinačno nedovoljno spremne da samostalno razvijaju željeznički sistem, jedino rješenje je otvaranje na regionalnom nivou. Sve ovo bi doprinijelo dodatnom podsticaju za poboljšanje kooperacije kod upravljačkih infrastruktura, ali takođe i samim poduhvatima u oblasti željezničkog saobraćaja koji bi zasigurno, u buducnosti, bio konkurentan na regionalnom kao i na EU nivou. Uzajamno priznavanje željezničkih dokumenata: operativne licence, bezbijedonosni sertifikati, vozačke dozvole i dozvole za kategoriju vozila – su samo neki od preduslova za otvaranje tržista”, navodi se u saopštenju.

Ministar Bojanić je tokom razgovora informisao Zakonjšeka o progresu u vezi sa radovima na dionici auto-puta Bar-Boljare.

“Ta dionica je dio rute 4 TEN-T jezgrene mreže, koja je prioritet u okviru ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan. Zakonjšek i ministar Bojanić su se složili da bi obostrana saradnja sa internacionalnim partnerima dovela do ubrzanja same implementacije u vezi sa jednim od najizazovnijih infrastrukturnih projekata u crnogorskoj istoriji”, zaključuje se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve