Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bojanić: Vladi treba jača politička podrška

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je da neće kočiti rekonstrukciju Vlade Crne Gore, ali da joj je potrebna jača politička podrška

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je da neće kočiti rekonstrukciju Vlade Crne Gore, ali da joj je potrebna jača politička podrška. Bojanić je u emisiji “Okvir”, na Televiziji Crne Gore (TVCG), poručio da nikome ne pada na pamet gašenje TE Pljevlja, ali da nemaju garancije da će uz ekološku rekonstrukciju dobiti željeno. 30. novembar, kaže ministar, izvjesno će biti rok završetka građevinskih radova na auto-putu, ali to, ističe, ne znači da će put biti u funkciji.

“Vladi treba jača politička podrška, svi razgovori koji se vode, nadam se da su u funkciji toga. Volio bih da oni koji razmišljaju o Ministarstvu kapitanih investicija razmisle šta to vodi u tehničkom smislu, da se ta ministarstva reorganizuju, pa organizuju… Mi još nijesmo doveli do kraja proces vezan za unutrašnje stvari. Ali ako je to mjera nove politike, nije nikakav problem”, kazao je Bojanić i dodao da ne učestvuje u razgovorima o rekonstrukciji Vlade.

Veličina ministarstva, smatra ministar, nije u direktnoj vezi sa efikasnošću.

“Neću kočiti rekonstrukciju, MKI treba da bude veće. S obzirom na to da su ekonomija i ekologija povezane, treba da budu zajedno, takođe saobraćaj i prostorno planiranje, možda da proširimo Ministarstvo…”

Sudbina TE Pljevlja

Što se tiče MKI, pa i Vlade, činimo sve da nađemo najoptimalnije rješenje kako bismo riješili pitanje TE Pljevlja, saopštio je Bojanić u “Okviru”.

“Crni scenario se sigurno neće desiti, mi smo ušli u pregovore, novi menadžement je ušao u razgovore sa dobitnikom tendera. Ekološka rekonstrukcija nije takva kako se predstavljalo, nije to samo 54 miliona, trebalo bi uložiti dodatna sredstva i dosta je nepoznanica ostalo”, kazao je ministar.

Ekološkom rekonstrukcijom i uz ulaganje, dodaje Bojanić, neće biti, uz sigurnost, urađeno ono kako je planirano.

“Nemamo garanciju od izvođača, vode se razgovori da vidimo šta ćemo dobiti sa ulaganjem dodatnih para. Nemojmo da se udvaramo biračima iz Pljevalja i uvlačimo u TE u dnevno-političke svrhe. MKI radi jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao”, navodi on i dodaje da su u stalnoj komunikaciji sa menadžmentom EPCG.

Mi imamo jednu TE, ona radi ili ne radi, ne možemo da je gasimo pomalo…

Što se tiče TE, ministar ističe da ona sa 40 odsto učestvuje u proizvodnji energije u Crnoj Gori i da je jedini stabilan izvor energije.

“Nismo mi toliko neznaveni ili ne znam kakvi, ne pada nikome na pamet da gasi TE”, poručio je Bojanić.

Istakao je da se mora naći privremeno rješenje, dok se ne razviju obnovljivi izvori energije, koji bi dali stailnost kakvu, ocjenjuje ministar, sada nemamo.

“Mi imamo jednu TE, ona radi ili ne radi, ne možemo da je gasimo pomalo…”

Dodao je da MKI pravi komisiju sa stručnjacima, kako bi se došlo do rješenja.

Na pitanje da prokomentariše izjave direktora EPCG, Nikole Rovčanina, da će, ukoliko bi se ugasila Termoelektrana Pljevlja (TEP), Crna Gora za uvoz električne energije morati da plaća preko 100 miliona godišnje, Bojanić kaže:

“Kako Rovčanin to zna, a ne zna odbor direktora. Kako zna da će trebati samo 54 miliona i da ćemo u narednih deset godina da platimo milijadu za struju. Nijesam siguran da on to baš zna, mislim da je to više dodvoravanje biračima i ubiranje nekih političkih poena. Ko treba da da informaciju je struka. Nije baš od te struke Nikola Rovčanin. Otvoreno kažem da je izbor izvršnog direktora EPCG nije bio izvršen na osnovu konkursa, iako je to bio stav MKI.”

Komentarišući stav lidera PzP-a Nebojše Medojevića, da TE Pljevlja treba zatvoriti uz socijalni program, a da se Rudnik uglja sačuva i pokuša da nađe posao sa Elektroprivredom Srbije, ministar navodi:

“MKI ne donosi odluku, mi donosimo predlog, Vlada će to da razmotri i da da instrukciju odboru direktora. Apsolutno nam je najveća briga – obezbijediti stabilnost energetskog sistema Crne Gore i radna mjesta.”

Nećemo, ističe Bojanić, donijeti nikakvu odluku nauštrb zaposlenih i energetskog sistema.

“Razmatramo svaku opciju”, proučuje on.

Auto-put

30. novembar, kaže Bojanić, izvjesno će biti rok završetka građevinskih radova na auto-putu, ali to, ističe, ne znači da će put biti u funkciji.

“Treba vrijeme da se sve uveže, treba se to pratiti, uvezati naplatne rampe, tetra sistem… Ostalo zavisi od tehničkog prijema, sada je dinamika dostavljanja dokumentacije bolja, ostaje dilema da li će moći da se pusti u neku probnu fazu, to ne mogu da garantujem da će biti 30. novembar”, kazao je ministar u emisiji “Okvir”.

Ističe da insistiraju na kvalitetu radova.

Na pitanje o istrazi o auto-putu i finansisranju Eksim banke, koju je MKI inicirao, Bojanić kaže da su sve pokušavali da riješe, a da ne stane projekta.

“Sve što je traženo, dato je Nacionalnom birou za borbu protiv korupcije. Problem je što, u ovom momentu, MKI nema novca, ni kapaciteta, da angažuje ekipu eksternih konsultanata koji treba da provjere kompletnu izgradnju auto-puta. Ispitaće se i PDV i tehničke karakteristike i radovi… Razumite da mi, uz svu dobru volju, nemamo kapaciteta da to sada uradimo”, navodi on.

Na pitanje o novim nalazištima nafte, Bojanić je kazao da su u MKI optimistični na osnovu dosadašnjih istraživanja i rezultata.

Aerodromi sezonu pregurali, ali…

Bojanić ističe da su se, u ovoj fazi, odlučili da pozovu kavlifikovane ponuđače za dobijanje koncesija za upravljanje Aerodromima Crne Gore.

Prezentacija je zakazana za sljedeći mjesec i, kako je naveo, biće javna.

“Taj poziv ne znači da smo ušli u drugu fazu, već neka predfaza, da vidimo šta imaju da ponude.”

Aerodromi služe svojoj svrsi, ocjenjuje ministar, ali nijesu dobri.

“Sezonu su pregurali, ali traže ulaganja, piste se moraju srediti. Slijedi rekonstrukcija, nemamo jasan stav, da vidimo šta će da nam ponude”, kaže, između ostalog, Bojanić.

Pojašnjava da kompaniju Montenegro Airlines nije ugasila aktuelna Vlada.

“MA se samougasio i ugasila ga je bivša vlast, nije se ulagalo, mimo koliko potreba, i internim aktima…”, ističe ministar kapitalnih investicija.

Što se tiče To Montenegra, dobar dio poslova je, navodi Bojanić, odrađen u brzini.

“Dio Lufthanze je angažovan kao konusltant, vidjećemo sa njima šta oni o kompaniji misle.. Ne mogu da tražim da sve funkcioniše super, prioritet je bio da se krene sa letovima. Gubici postoje…”, dodaje on.

Ističe da da se vode pregovori po pitanju povezanosti.

“Naš je cilj da nađemo optimalnu mjeru, da Crna Gora bude avio-dostupna, a da ne ugrozimo domaćeg avio-prevoznika. Tražimo rješenja i postoji dosta netrasparentnosti u radu “To Montenegra” i mora biti mnogo otvoreniji, naročitu po pitanju ugovora, finansijskih poslovanja”, kazao je Bojanić u “Okviru”.

Na pitanje o ponovnom pokretanju i letovima Montegro Airlinesa, ministar navode stečajnog upravnika ocjenjuje kao “čudne”.

“Ne znamo šta ko hoće tu. Ukoliko se To Montenegro odluči da im oni održavaju avione, ja nemam ništa protiv… Neka se MA rješava unutar onoga što im je i zakon dao o privrednim društvima, ako postoji mogućnost da MKI posreduje, tu smo, nećemo im sigurno nikakvu štetu napraviti. nemojmo da dnevno poslovanje guramo na ministarstvo i Vladu”, navodi, između ostalog, Bojanić.

 

 

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve