Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Prijedlog o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti uvrsti u dnevni red

Ovim izmjenama se, kako je naveo, uvodi jednokratna naknada za svako novorođenče u iznosu od 900 eura, a za korisnike prava na materijalno obezbeđenje u iznosu od 1000 eura

Nakon što je Klub poslanika “Demokrate – Demos – Mir je naša nacija” predao u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, logičan korak je bilo podnijeti zahtjev da se ovaj Predlog zakona uvrsti u dnevni red sjednice koja je zakazana za 12. decembar, saopštio je predsjednik tog Kluba poslanika Boris Bogdanović.

“Zbog toga sam danas Skupštini Crne Gore predao Predlog za dopunu dnevnog reda kojim će se ovaj Predlog zakona uvrstiti u dnevni red Četvrte sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini, 12.12.2022. Time pokazujemo odgovoran odnos prema onome što smo obećali građanima”, naveo je Bogdanović.

Javnost je, smatra on, svjedok “istorijskih zakonskih rješenja tog kluba”, koja su Crnoj Gori donijela dječije dodatke za svu djecu do 18 godina, besplatne udžbenike, obeštećenje majkama sa troje i više djece, te veću minimalnu penziju i staračke naknade.

“Umjesto politike podjela, naš klub se odlučio za politiku pospješivanja nataliteta i ekonomskog osnaživanja svih građanki i građana. Ekonomski nezavisni građani su i slobodni građani kojim se ne može manipulisati, pa je i ovaj predlog put ka ostvarenju tog cilja”, dodao je Bogdanović.

Ovim izmjenama se, kako je naveo, uvodi jednokratna naknada za svako novorođenče u iznosu od 900 eura, a za korisnike prava na materijalno obezbeđenje u iznosu od 1000 eura.

“Ova naknada u važećem zakonu iznosi 109,07 eura, a za korisnika prava na materijalno obezbeđenje iznosi 130,88 eura. Znači, povećanje iznosi čak 790,93, odnosno 869,12 eura. Da je potrebna hitna reakcija dokazuje statistika Monstata, koja pokazuje da je u Crnoj Gori, prvi put od kada se vodi statistika, zabilježen negativan prirodni priraštaj”, dodao je Bogdanović.

Bijela kuga je u Crnoj Gori prisutna u čak dvadeset od ukupno dvadeset četiri opštine, što je, po riječima Bogdanovića, “porazna činjenica koja nas mora navesti na to da konkretnim mjerama i povećanjem jednokratne naknade pospješimo natalitet i pokrijemo osnovne troškove novorođenih članova našeg društva”.

“Za ovaj zakon će glasati svi koji podržavaju pospješivanje nataliteta, čime roditeljima šaljemo poruku da je svako novorođeno dijete najveće bogatstvo Crne Gore”, zaključio je Bogdanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve