Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bivši menadžment Investiciono razvojnog fonda: Ne bi nas iznenadilo da Radović i Kaluđerović promijene postojeće partije

Izvršna direktorica može spokojno da sačeka raskid Ugovora o radu (već joj je spremna zamjena) jer ima obezbijedjenu otpremninu od 24 neto zarade, definisanu Ugovorom o radu, a predsjednik Odbora direktora ima iskustva sa isplatama otpremnina pa ponovnog zapošaljavanja u državnim organima. O tome i o još ponešto, drugom prilikom

Bivši menadžment Investiciono razvojnog fonda (IRF) reagovao je nakon informacije da su sadašnjiredsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivšeg rukovodstva IRF-a, vezano za Ugovore o radu kojim su sebi, kako pomenuti navode, nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade, nakon 30 avgusta 2020. godine.

Reagovanje prenosimo integralno.

Ugovorima o radu Izvršnog direktora IRF-a i članova menadžmenta uredjena su medjusobna prava, obaveze, odgovornosti, razlozi za prestanak funkcije, kao i prava i obaveze nakon prestanka funkcije.

Pravo na isplatu otpremnine u visini od 24 neto zarade u slučaju prestanka funkcije za Izvršnog direktora i članove menadžmenta IRF je definisao Ugovorima o radu još u periodu od početka rada IRF-a.

Da se ne radi o nikakvom falsifikovanju Ugovora o radu, kako to navodi sadašnja Izvršna direktorica i Predsjednik Odbora direktora IRF-a nedvosmisleno se može utvrditi uvidom u personalni dosije zaposlenih – Izvršnog direktora i članova menadžmenta, koji su tu funkciju obavljali u IRF-u, u periodu počev od 2011. godine. Navedeno potvrdjuju i činjenice da su tokom 2014. godine tada bivšem Izvršnom direktoru i njegovom pomoćniku nakon prestanka funkcije, shodno Ugovoru o radu, isplaćene otpremnine u visini od 24 njihove neto zarade kao i da sadašnja izvršna direktorica ima isti Ugovor o radu kao i bivši izvršni direktor, dakle, ugovorenu otpremninu u visini 24 neto zarade.

Navode u krivičnoj prijavi ćemo razjasniti pred nadležnim pravosudnim organima, mada isto tako će poštovani predstavnici IRF imati priliku da pred istim tim organima daju svoj stav koji se tiče klevete i lažnog prijavljivanja.

Medjutim, ne možemo da se ne zapitamo da li je napad na nas, rezultat sve više skoro pa očiglednog javnog diskursa da se uveliko sprema smjena postojećeg rukovdstva IRF zbog očito ne ostavrenih rezulatata za prvih 6 mjeseci 2021 godine ? Naime za prvih 6 mjeseci 2021 godine IRF je odobrio svega 12 miliona eura kredita ili 93 kredita. Od tih 12 miliona eura kredita skoro 6 miliona je alocirano na 3 kompanije. Takodje, postavljamo pitanje dje su kamatne stope od 0-1 odsto koje su gromoglasno najavljivane u periodu prije dolaska na upravljačke pozicije. Dje su tzv mali krediti, koji su takodje bili jedna od agendi novog rukovodstva ? Naime, za prvih 6 mjeseci 2021 godine kredita do 50.000 nije odobreno niti 50 odsto ukupnog broja odobrenih kredita. Takodje , mora se napomenuti i skrenuti pažnja da je za sjeverni region za prvih 6 mjeseci odobreno svega 15 kredita ukupne vrijednosti cca 700.000 eura. Ovo je ubjedljivo najgori rezultat rada IRF u posljednih pet godina za šest mjeseci. U prvih šest mjeseci 2020 godine odobreno je 407 kredita u ukupnom iznosu od 64,5 miliona eura, 2019 godine 187 kredita u ukupnom iznosu od 82,8 miliona eura, 2018 godine 181 kredita ukupno 75,1 miliona eura, 2017 godine 157 kredita u ukupnom iznosu 51,2 miliona eura, 2016 godine 211 kredita u ukupnom iznosu 31,7 miliona eura.

Nezadovoljsto sa radom ili preciznije sa neradom postojećeg menadžmenta IRF, vidljivo je i u Vladi.

Rezultati prethodnog menadžmenta u IRF su poznati javnosti. Napominjemo da je IRF, za period u kojem je na čelo bio bivši menadžment, ukupno plasirao u crnogorsku ekonomiju preko milijardu EURA.

Jasno je da sa ovakvim potezima postojeći menadžment želi da ‘’kupi’’ malo vremena kako bi što duže ostao na sadašnjim pozicijama. Tako im loše ide u radu ali sadašnji menadžment je zadržao iznos zarade iz prethodnog perioda. To im apsolutno ne smeta. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ne bi bilo iznenadjenje, da gospodja Radović i gospodin Kaludjerović promijene postojeće partije da bi ostali u IRF. Posebno po tome je poznat Velizar Kaludjerović, koji je do sada promijenio pet partija, zašto ne bi to uradio i šesti put. To je čovjek koji je bio zagovornik da Crna Gora bude kao 27 izborna jedinica, Velike Srbije, i koji je išao kod Slobodana Miloševića kako bi pravili većinu za izmjenu člana 5 Ustava SRJ. I to je čovjek koji postao neiskreni zagovornik nezavisne Crne Gore a čije benefite uživa u penzionerskim danima.

Izvršna direktorica može spokojno da sačeka raskid Ugovora o radu (već joj je spremna zamjena) jer ima obezbijedjenu otpremninu od 24 neto zarade, definisanu Ugovorom o radu, a predsjednik Odbora direktora ima iskustva sa isplatama otpremnina pa ponovnog zapošaljavanja u državnim organima. O tome i o još ponešto, drugom prilikom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve