Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bitka za farmaceutski dragulj, skupa nafta i ‘novi internet’ obilježiće 2022.

Procjene govore da će potražnja za letovima u Evropi idućeg ljeta biti viša od raspoloživih kapaciteta, a ako se tome pribroji skuplje gorivo zbog rasta cijena nafte te više aerodromske naknade, rast cijena karata vrlo je izgledan.

Šira primjena mRNA tehnologije u farmaceutskoj industriji, slabljenje entuzijazma za tranziciju prema obnovljivim izvorima energije te nova “verzija” interneta odrediće najvažnije ekonomske trendove u godini pred nama, ali i u onima narednima.

Kako piše Financial Times, korporativni svijet ulazi u još jednu neizvjesnu godinu u kojoj bi pandemija koronavirusa konačno mogla završiti, ali i dobiti još jedan nastavak s nesigurnim ishodom. Ove godine COVID-19 u središte pažnje stavio je farmaceutsku industriju, a 2022. mogla bi donijeti još jedan test perspektive trenutno najspominjanija četiri slova među farmaceutima: mRNA, piše Poslovni.hr.

Čekaju se prvi rezultati

epa09550212 A healthcare worker prepares a Pfizer COVID-19 vaccine injection during a vaccination drive for children over twelve years of age in Dili, East Timor, also known as Timor Leste, 28 October 2021. East Timor has recorded more than 19,000 coronavirus disease (COVID-19) cases since the beginning of the pandemic. EPA-EFE/ANTONIO DASIPARU

Tehnologija glasničke ribonukleinske kiseline pokazala je u vakcinama protiv COVID-19 onaj potencijal koji su njeni tvorci i očekivali – radi se o brzo prilagodljivoj tehnologiji kojom se mogu proizvesti visokoefikasne vakcine protiv niza bolesti.

Analitičari smatraju da ćemo u 2022. vidjeti prve pokazatelje uspješnosti mRNA tehnologije izvan konteksta vakcina protiv COVID-19. Naime, američke kompanije Moderna i Pfizer, njemački BioNTech i francuski Sanofi objaviće prve rezultate kliničkih ispitivanja mRNA vakcina protiv gripe.

Uspjeh ispitivanja otvorio bi novi rukavac profita za farmaceute, ali i dolio ulje na vatru spora oko prava na intelektualno vlasništvo mRNA tehnologije.

Primjera radi, Moderna je privremeno okončala spor s američkim Nacionalnim institutom za zdravstvo oko patentnih prava. No, to bi moglo biti samo kratkotrajno primirje u bitci oko jednog od trenutno najprofitabilnijih izuma u farmaceutskoj industriji.

Valja podsjetiti kako su velike farmaceutske kompanije pristup toj tehnologiji dobile saradnjom, odnosno preuzimanjem manjih biotehnoloških startupa koji su pionirski krenuli u njeno istraživanje, a pri tome godinama bilježili gotovo nikakve prihode, a kamoli dobit.

U tom kontekstu mogao bi promijeniti regulatorni pristup prema preuzimanjima u farmaceutskom sektoru.

Analitičari smatraju da će regulatori tržišnog takmičenja ubuduće uzimati u obzir i potencijal izgradnje dominantnog položaja na tržištu. Primjera radi, Illumina, kompanija specijalizovana za gensko sekvencioniranje, suočava se s kontinuiranim pritiskom američkih i evropskih regulatora nakon što je kupila startup Grail za 8 milijardi dolara.

Grail je pionir “tekuće biopsije” – tehnologije ranog dijagnosticiranja karcinoma iz uzoraka krvi. Radi se o tehnologiji koja je još u povojima, ali koja bi mogla dovesti do revolucije u liječenju karcinoma.

Regulatori stoga smatraju da bi Grailovo preuzimanje moglo narušiti tržišnu konkurenciju u tom sektoru u bliskoj budućnosti.

Nadoknađivanje propuštenog

U sektoru prevoza iduća bi godina mogla donijeti poskupljenje avio karata. Mnoštvo prevoznika, prvenstveno niskotarifnih, spustilo je cijene kako bi privukli i ono malo putnika koji su letjeli tokom pandemije.

No, očekivanim okončanjem pandemije prijevoznici će najvjerovatnije željeti nadoknaditi propušteno. Procjene govore da će potražnja za letovima u Evropi idućeg ljeta biti viša od raspoloživih kapaciteta, a ako se tome pribroji skuplje gorivo zbog rasta cijena nafte te više aerodromske naknade, rast cijena karata vrlo je izgledan.

Ipak, avio prijevoznici ulaze u još jednu vrlo neizvjesnu godinu. To se vidjelo ovih dana kada su uoči Božića cijene dionica avio kompanija pale na najniži nivo u godinu dana jer je pojava omikron varijante podstakla nova pitanja o izlasku globalne ekonomije iz koronakrize.

Energetika je još jedan sektor kojeg očekuje uzbudljiva 2022. godina. Glavna tema u tom sektoru tokom 2021. bio je skok cijena nafte, plina i električne energije.

U idućoj godini trebalo bi se pokazati može li ponuda držati korak s rastućom potražnjom za energentima ili nas čeka još jedan inflatorni udarac kroz skok cijena goriva, ocjenjuju analitičari.

foto pixabay.com

Naime, uprkos rastućoj potražnji, vodeći proizvođači nafte nevoljno gledaju na mogućnost povećanja snabdijevanja, čime polažu temelj za dodatni rast cijena idućih godinu dana. S druge strane, razvoj europske plinske krize ovisit će o ruskoj volji povećanja izvoza plina.

Kako su najveći svjetski potrošači nafte, od Kine, preko SAD-a do Evropske unije, zabrinuti dostupnošću fosilnih energenata, entuzijazam oko energetske tranzicije i dekarbonizacije mogao bi ponešto oslabjeti. Hoće li cijene nafte ostati visoke i tokom 2022. zavisi o nekoliko faktora.

OPEC te Rusija pokazali su zavidni nivo discipline u dogovorenom tempu smanjenju proizvodnje. Trgovci naftom očekuju da će se takav pristup nastaviti.

No, slom dogovora unutar OPEC-a i novi cjenovni rat među proizvođačima moglo bi izazvati veliko povećanje američke proizvodnje nafte, zatim tenzije između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te nuklearni sporazum zapadnih sila s Iranom. Nešto od toga bilo bi velika kočnica zahuktalom tržištu nafte, ocjenjuju stručnjaci.

Smanjivanje moći

foro Twitter

Vjerovatno najvažniji trend u sektoru tehnologije biće Web3, skup tehnologija temeljenih na blockchainu koje podržavaju decentralizovaniju verziju interneta, koja bi mogla eliminirati (ili barem smanjiti) moć internetskih divova.

Među prvijencima tog pristupa pojavile su se decentralizovane finansije gdje su korisnici finansijskih usluga direktno povezani, bez posrednika poput banaka. Poznavaoci tehnološkog sektora smatraju da će uvođenje Weba3 u “mainstream” biti velika preokupacija industrije tokom 2022. godine.

Sektor će pažljivo pratiti i stupanje na snagu dva evropska regulatorna paketa – Direktive o digitalnim uslugama te Direktive o digitalnim tržištima. Ta dva paketa prvi su cjeloviti regulatorni odgovor na moć tehnoloških divova, prije svega američkih.

Njima će se regulisati nove odgovornosti za sadržaj na internetu, postaviti zahtjevi prilikom dijeljenja podataka te ograničiti mogućnost najvećim tehnološkim platformama da daju povlašteni položaj vlastitim uslugama.

Dvije osobe koje bi mogle najviše obilježiti tehnološku 2022. su Elon Musk i Mark Zuckerberg. Muska, osobu godine u izboru Financial Timesa i Timea teško je bilo ignorisati tokom 2021., a sva je prilika da će tako biti i 2022. godine.

Svjetla reflektora najviše bi mogla privući njegova kompanija za svemirske letove SpaceX. Uspješno lansiranje rakete Starship drastično će srezati troškove putovanja u svemir, a ako mreža Starlink uđe u komercijalnu fazu, to će biti prva satelitska mreža brzog interneta na svijetu.

S druge strane, proizvođač električnih vozila Tesla koji je ove godine prešao bilion dolara berzanske vrijednosti mogao bi se suočiti sa sve oštrijom konkurencijom, a probleme donosi i kašnjenje lansiranja nekoliko novih modela. No, poznavajući Muska, on će već pronaći načina da Teslu i iduće godine zadrži u središtu pažnje.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg takođe ne signalizira da bi se uskoro mogao povući s čelne pozicije, kao što je to ove godine učinilo prvi čovjek Amazona Jeff Bezos.

Zuckerberg je pokazao kako ga sve glasnije kritike na model poslovanja njegove kompanije kojoj je ove godine promijenio ime u Meta posebno ne diraju. Umjesto toga, posvetio se tranziciji kompanije na novi veliki tehnološki trend, metaverzum.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve