Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bilateralna saradnja u oblastima konkurencije i državne pomoći osnova za ispunjenje završnih mjerila u poglavlju osam

Sastanku su, kako je saopšteno iz Agencije,  prisustvovali Azra Urbitsch iz ekonomskog sektora njemačkeambasade  i Luka Dedić službenik Agencije zadužen za međunarodnu saradnju

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović sastao se juče sa njemačkim ambasadorom u Peterom Feltenom. Na sastanku je razgovarano o postojećim aktivnostima koje se sprovode u saradnji Bundeskartelamt-a i Agencije, kao i mogućim vidovima unaprijeđenja postojeće bilateralne saradnje u oblastima konkurencije i državne pomoći.

Sastanku su, kako je saopšteno iz Agencije,  prisustvovali Azra Urbitsch iz ekonomskog sektora njemačkeambasade  i Luka Dedić službenik Agencije zadužen za međunarodnu saradnju.

Damjanović je, izrazio zadovoljstvo postojećom bilateralnom saradnjom sa njemačkim kolegama cijeneći da njihovo iskustvo u predmetnim oblastima može biti veoma korisno crnogorskim kolegama prilikom rješavanja izazovnih slučajeva sa kojim se svakodnevno susrijeću, u cilju što bolje pripreme za izazove koji predstoje nakon punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

“Regionalna integracija utemeljena kroz Berlinski proces, u ovom izazovnom trenutku za predpristupne pregovore sa EU, može  ostvariti puni potencijal i dati dodatnu energiju na planu ispunjenja zahtjeva definisanih evropskom agendom”, istakao je tokom sastanka Damjanović.

Izrazio je uvjerenje da regionalni okvir nudi mogućnost da u budućnosti dođe do dublje integracije na polju državne pomoći što bi, kako je ocijenio, “značajno podiglo kvalitet funkcionisanja preduzeća u državnom vlasništvu i učinilo ih konkurentnim na regionalnom tržištu”.

Ambasador Felten je naglasio nedvosmislenu podršku punpravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji i izrazio zadovoljstvo što Njemačka kroz memorandum o saradnji može pružiti suštinsku podršku reformskim naporima Crne Gore da dostigne EU standarde i transformiše svoje tržište u održiv ekonomski sistem.

“Regionalna integracija kroz Berlinski proces ostaje važan instrument na planu brže integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, kazao je Felten dodajući da Crna Gora “mora usmjeriti svu energiju ka evropskom putu”.

Dogovorena je dalje inteziviranje saradnje na planu evropskih integracija u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, zaključuju iz resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve