Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bijelo Polje: Gradiće se centar za posjetioce

Površina lokacije na kojoj je centar planiran je 12.000 metara kvadratnih, a sam objekat će se prostirati na 500 kvadrata. Sadržaće restoran sa sanitarnim blokom, kuhinjom i kotlarnicom, info-pult sa suvenirnicom, muzejsko-izložbeni prostor, salu za prezentacije, ambulantu, servis za izdavanje opreme, kao i administrativni blok za zaposlene

Uprava javnih radova prihvatila je Idejno rješenje vizitoring centra na obali Bistrice u Bijelom Polju, koje je ponudila projektantska kuća „Arhing inženjering“, a u toku su pripreme za objavu tenderske dokumentacije za izradu glavnog projekta i izgradnju.

foto Uprava javnih radova

Vizitoring centar sa pratećim sadržajima i parkingom, u čije će projektovanje i izgradnju Vlada Crne Gore uložiti oko 800 hiljada eura, dio je projekta valorizacije Đalovića pećine, jednog od najvećih građevinskih poduhvata u oblasti turizma u Crnoj Gori.

foto Uprava javnih radova

Površina lokacije na kojoj je centar planiran je 12.000 metara kvadratnih, a sam objekat će se prostirati na 500 kvadrata. Sadržaće restoran sa sanitarnim blokom, kuhinjom i kotlarnicom, info-pult sa suvenirnicom, muzejsko-izložbeni prostor, salu za prezentacije, ambulantu, servis za izdavanje opreme, kao i administrativni blok za zaposlene.

Ovaj prizemni objekat nalaziće se pored puta od naselja Bistrica prema Manastiru Podvrh, čija je izgradnja u toku, a planiran je tako da bude usklađen sa prirodnim okruženjem.

Pored njega biće izgrađen parking sa 42 mjesta za automobile, kao i posebnim mjestima za automobile, motocikle, bicikle, kao i za potrebe osoba smanjenje pokretljivosti. Predviđen je i prostor za avanturistički park i šetalište uz rijeku, koje će biti spojeno sa novim mostom na Bistrici.

Za potrebe izgradnje vizitoring centra planirana je regulacija rijeke Bistrice, a u te radove biće investirano oko 200 hiljada eura. Takođe, biće rekonstruisan i dio lokalnog puta Bistrice – Mojsir.

Pored centra za posjetioce, Vlada će narednih godina sa 18 miliona eura finansirati i druge segmente projekta valorizacije Đalovića pećine, kao što su opremanje i uređenje pećine, izgradnja žičare iznad Đalovića klisure i servisnog objekta na ulazu u pećinu, kao i izgradnja kompletne saobraćajne, vodovodne i elektroenergetske infrastrukture.

Prvi elektroenergetski radovi za potrebe žičare i pratećih sadržaja počeli su juče, pripremom za izgradnju trafostanice 35/10 kV, za koju je Uprava javnih radova potpisala ugovor sa budvanskim preduzećem „Elektro tim“, u vrijednosti od 1,2 miliona eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve