Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bidav: Turske investitore u CG dovodi bolji poslovni ambijent

Među brojnim turskim investitorima koji posluju u Crnoj Gori je i vlasnik restorana turske nacionalne hrane u Podgorici. Bariš Bidav je za TVCG ispričao da je u Crnu Goru došao, prije svega, zbog povoljnog poslovnog ambijenta, koji mu je omogućio otvaranje firme u vrlo kratkom roku, a tu su i niži porezi i, kako kaže, lakši uslovi života.

Bidav je prije dvije godine došao na ljetovanje u Crnu Goru.

“Shvatio sam da je ovo zemlja gdje mogu da boravim. Potom sam došao ovdje na tri mjeseca. Ništa nijesam radio. Samo sam gledao i istraživao tržište”, rekao je Bidav.

To istraživanje je prije nekoliko mjeseci urodilo plodom. Bariš je u Podgorici otvorio restoran turske nacionalne hrane.

“Odlučio sam da otvorim restoran ovdje, jer sam vidio da nedostaje. Došao sam sa svojim kuvarom i počeli smo da pravimo turska jela”, kaže on.

No, nije Bariš jedini Turčin koji je poslom došao u Crnu Goru. Od 2017. godine, broj firmi čiji su osnivači turski državljani, višestruko je veći.

“Tokom 2015. godine imali smo svega 29 registracija privrednih društava od strane turskih državljana. Tokom 2016 – 71 društvo, dok je 2017. godine bilo registrovano 435 subjekata. Kada je u pitanju 2018. godina ta cifra je drastično veća i u pitanju je 1.545 subjekata koje su osnovali turski državljani”, kazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave.

Kada se sve sabere, turski državljani u Crnoj Gori imaju vlasnički udio u 2.097 firmi. Najviše ih je otvoreno u Budvi, nešto više od hiljadu, zatim u Podgorici i Tivtu. Za sada porez plaćaju uredno.

“U toku 2017. godine ostvarili dva miliona i 600 hiljada, da bi u 2018. godini ta cifra bila udvostručena. Tako da imamo naplatu od pet miliona i 300 hiljada eura”, kazala je Vuletić.

Upravo plaćanje poreza je Bariša poguralo ka Crnoj Gori. Kaže da u Turskoj, gdje i dalje ima produkcijsku kuću, plaća čak 48 poreza.

“Zašto sam došao iz Turske? Zato što postoje tri uslova koja su vrlo korisna za strance – jedan od razloga je otvaranje firme u vrlo kratkom roku i uzimanja radne dozvole. Drugi razlog je visina poreza, koji je nizak u odnosu na naše standarde i vidjeli smo mogućnost lakšeg poslovanja u Crnoj Gori. Treći razlog je mala zemlja i lakši uslovi života”, kaže Bariš.

Dok je živio u Istanbulu Barišu je za odlazak na posao i povratak kući bilo potrebno skoro četiri sata. Zato ga čudi zašto se žalimo na gužve u saobraćaju.

“Turska ima jako puno ljudi. Crna Gora ima jako malo stanovnika i upravo zbog toga je život sporiji, dok u Turskoj teče brže”, kaže on.

Ističe i da se posao koji mi završimo za pet radnih dana, u Turskoj obavi za dan.

“Crnogorci nijesu baš brzi. Malo ste sporiji, ali to potiče iz geografskog položaja i ako ne radite brzo to neće imati većeg uticaja na vaš posao”, navodi on.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Crnoj Gori, u ovom trenutku, boravi 4.187 Turaka. I dalje ima više Kineza i Rusa, te državljana Bosne i Hercegovine i Srbije.

izvor rtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve