Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bez posla svaki četvrti visokoškolac

U Crnoj Gori tokom 2016. na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje nalazilo se oko 49.000 građana, od čega je skoro četvrtina, 23,1 odsto, sa visokom stručnom spremom.

– Na našem tržištu rada u vidu ponude, tražnje i zapošljavanja u toku godine prosječno je prisutno oko 750 zanimanja sa visokom stručnom spremom sistematizovanih u 60 grupa zanimanja odnosno područja rada, a posao najviše čekaju vaspitači i nastavnici društveno-humanitarnih oblasti, menadžeri i organizatori, ekonomisti i pravnici, kazali su Dnevnim novinama iz Zavoda.

Te grupe zanimanja, pojasnili su iz Zavoda, čine više od 55 procenata ponude visokoškolaca. Dugoročno nezaposleno je 50,5 odsto visokoškolaca koji, kako su objasnili, posao traže duže od godinu.

– Jedan od razloga ovako visokog procenta je Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca, jer dok su uključeni u taj program nijesu zaposleni i vode se na evidenciji nezaposlenih kod Zavoda za zapošljavanje, dok ih MONSTAT vodi kao zaposlene u skladu sa definicijom zaposlenosti iz Ankete u radnoj snazi, pojasnili su iz Zavoda.

Tražnja za visokoškolcima se, dodaju, posljednjih nekoliko godina kreće između 5.500-10.000 oglašenih slobodnih radnih mjesta.

– Najveći obim zapošljavanja je evidentiran kod zanimanja gdje je ponuda najveća i koju po pravilu prati najveća tražnja – ekonomisti, pravnici, vaspitači i nastavnici društveno – humanitarnih oblasti, menadžeri i organizatori, kazali su iz Zavoda za DN.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve