Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bez direktnih letova nema masovnog dolaska Rusa

Bez obzira na još uvijek ozbiljnu situaciju sa korona virusom u Crnoj Gori, interesovanje ruskih turista je veliko. Glavni problem su letovi. Sada Rusi mogu da dođu u Crnu Goru iz Moskve uglavnom preko Istanbula ili Beograda, što je dosta komplikovano. Treba provesti skoro cijeli dan u avionima i na aerodromima, a i za povratnu kartu u ovom slučaju treba izdvojiti i do hiljadu eura što je tri puta skuplje od karata na nekadašnjim direktnim letovima iz Moskve do Tivta ili Podgorice

Međunarodni turistički sajam MITT-2021 koji je nedavno održan u Moskvi, pokazao je da je interesovanje ruskih turista za Crnu Goru veliko. Njihov dolazak u većem broju, međutim, zavisi od uspostavljanja direktnih letova između dvije zemlje. Crnogorski učesnici moskovskog sajma kažu za Aktuelno da Vlada Crne Gore treba da učini sve da riješi taj problem. Bez toga, masovnog dolaska Rusa ove godine neće biti, i u najboljem slučaju Crna Gora može da računa samo na elitni turizam sa tržista Rusije i drugih zemalja bivšeg SSSR-a.

Međunarodni turistički sajam MITT-2021 priređuje se u Moskvi već 26. godina, s tim što je prošle godine bio odložen zbog korona virusa. Na ovogodišnjem sajmu koji je u uslovima pandemije prvi put održan na tradicionalan način, učestvovalo je više od hiljadu i po kompanija iz desetina zemalja svijeta, a među njima je svoje mogućnosti predstavila i Crna Gora. Sajam je posjetilo više od 22 hiljade ljudi.

Bez obzira na još uvijek ozbiljnu situaciju sa korona virusom u Crnoj Gori, interesovanje ruskih turista je veliko. Rusi koji su zbog korone prošlu godinu uglavnom proveli kući, željni su da ponovo dođu ovog ljeta u Crnu Goru. Novi uslovi za dolazak – PCR test, vakcinacija ili test na antitijela – za njih nisu sporni. Glavni problem su letovi.

Sada Rusi mogu da dođu u Crnu Goru iz Moskve uglavnom preko Istambula ili Beograda, što je dosta komplikovano. Treba provesti skoro cijeli dan u avionima i na aerodromima, a i za povratnu kartu u ovom slučaju treba izdvojiti i do hiljadu eura što je tri puta skuplje od karata na nekadašnjim direktnim letovima iz Moskve do Tivta ili Podgorice. Ali, tih letova nema i pitanje je kad će ih biti.

“Ruski turisti naravno očekuju poboljšanje epidemiološke situacije u Crnoj Gori, da se Vlada efikasnije bori sa koronom i brže sprovede vakcinizaciju. Ali važni su i direktni letovi. Crnogorska Vlada treba da riješi taj problem, neko treba da ide u Moskvu i da se dogovori o uspostavljanju direktnih letova. Krupne ruske turističke agencije su spremne da brzo organizuju čarter letove do Crne Gore ako bude donijeta odgovarajuća odluka”, kaže za Aktuelno generalni menadžer jednog od novijih luksuznih rizorta u Crnoj Gori, Ananti, Miloš Vlahović, koji je učestvovao u Moskovskom sajmu.

FOTO: Aktuelno

“Interesovanje Rusa za Crnu Goru i naš rizort u sva tri dana Sajma bilo je veliko, uspostavili smo kontakte i postigli preliminarne dogovore sa šest-sedam ozbiljnih ruskih agencija koje su spremne da dovedu kvalitetne goste. Spremni smo da primimo goste čak i u doba pandemije, kada je posebno važna epidemiološka bezbjednost, jer Ananti je sa osam ekskluzivnih vila i 14 luks-apartmana maltene jedini rizort u Crnoj Gori gdje se u svakoj zasebnoj vili pruža komfor hotela sa pet zvjezdica. Ali bez direktnih letova biće to mnogo komplikovanije”, kaže Vlahović.

Moskovski sajam je pokazao da bez rješavanja problema sa direktnim letovima masovnog dolaska Rusa neće biti ni ove godine. U tom slučaju Crna Gora može da računa samo na elitni turizam sa tržišta Rusije i drugih zemalja bivšeg SSSR-a.

Upravo za takvu klijentelu 22. i 23. aprila u moskovskom Hyatt Regency Petrovsky Park biće održan još jedan turistički sajam – Luxury Travel Mart. Na njemu će biti mnogo manje učesnika (maksimalno 450) i gostiju (oko hiljadu), ali svi dolaze tamo ne da gledaju reklame hotela nego da se dogovaraju o konkretnim aranžmanima. Sličan turistički sajam se u maju održava u Dubaiju.

“Učestvovaćemo i na jednom i na drugom sajmu, u Moskvi i u Dubaiu, iako to nije jeftino”, kaže Miloš Vlahović.

“Posle godine prinudne pauze želimo da ponovo prisustvujemo na glavnim turističkim tržištima. Cilj nam je da targetiramo bogatu klijentelu. A paralelno i da pravimo reklamu za Crnu Goru”.

G.S.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve