Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Benzin jeftiniji 18, dizel 14 centi

Poslanici su u četvrtak jednoglasno usvojili izmjene Zakona o akcizama kojima se dozvoljava Vladi da smanji akcize na gorivo do 50 odsto u roku od tri mjeseca.

Gorivo je od danas jeftinije od 14 do 18 centi jer je i pored novog poskupljenja cijena naftnih derivata počela primjena dopuna Zakona o akcizama, kojima su one snižene.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno je da je litar benzina eurosuper 95 i 98 od ponoći jeftiniji po 18 centi i u narednih 15 dana će koštati 1,55 eura, odnosno 1,59 eura.

Cijena eurodizela je od danas niža 14 centi i iznosi 1,62 eura. Lož ulje je poskupilo šest centi na 1,78 eura.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 27. aprila, kada su sve vrste poskupile tri do šest centi.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 23. maja, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 24. maja.

Poslanici su u četvrtak jednoglasno usvojili izmjene Zakona o akcizama kojima se dozvoljava Vladi da smanji akcize na gorivo do 50 odsto u roku od tri mjeseca.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je prošle sedmice u parlamentu, obrazlažući to zakonsko rješenje, najavio da će Vlada sada smanjiti akcize na gorivo za 40 odsto, što će oboriti tadašnje cijene goriva za 25 centi po litru. Izmjene zakona su stupile ne snagu u petak, kada su i objavljene u Službenom listu.

Usvojenim izmjenama ubrzana je i primjena akciznog kalendara za cigarete, pa će od 1. juna poskupiti deset centi i isto toliko 1. januara naredne godine.

Time je korigovan amandman Miloša Konatara (Ura) koji je predlagao da se povećaju specifična i proporcionalna akciza na cigarete, što bi dovelo do poskupljenja paklice za 30 centi od 1. juna.

Dogovoreno je da se specifična akciza na cigarete od 1. juna do 31. decembra poveća na 44 eura, a od 1. januara do 31. decembra 2023. godine na 47 eura. Odustalo se i od Konatarovog prijedloga da se poveća proporcionalna akciza na cigarete sa 23 na 29 odsto, a glavni Damjanovićev argument bio je rast sivog tržišta.

– Prošle godine je povećana legalna prodaja cigareta sa 607 na 822 tone, a bezdimnih proizvoda na 41 tonu. Procjena je da je godišnja potrošnja cigareta 1.200 tona, pa ostaje 280 tona u nelegalnim kanalima. Nelegalna prodaja vrijedi 20 miliona eura i svođenjem sivog tržišta na pola može se prihodovati dodatnih deset miliona – saopštio je Damjanović u četvrtak i pozvao da se sa članovima poslovne zajednice do ljeta definiše novi akcizni kalendar. Očekuje da se ubrzanjem akciznog kalendara može prihodovati 20 miliona eura.

Poslanici su prošle sedmice izglasali i izmjene Zakona o PDV-u kojima se ukida porez na brašno i suncokretovo ulje, a za so smanjuje na sedam odsto.

Time se omogućava da ulje pojeftini 15, so sedam i brašno do šest centi, ali zakon ne obavezuje trgovce na to. Izmjene zakona o PDV-u i akcizama predložila je bivša vlast prije dva mjeseca, a nova vlada je ostala pri njima.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve