Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bebama rođenim u Nedjelji štednje na poklon po 400 eura

Deponovani iznos od ukupno 400 eura oročiće se na godinu dana, a nakon isteka tog perioda, roditelji novac mogu podići ili opet položiti na štednju

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i glavni izvršni direktori poslovnih banaka potpisali su danas Sporazum o realizaciji kampanje “Nedjelja štednje”, koja se, povodom 31. oktobra – Svjetskog dana štednje, sprovodi u Crnoj Gori već šesnaest godina zaredom.

foto CBCG

Kampanja pod sloganom “Prvi korak u sigurnu budućnost” podrazumijeva zajedničku akciju dodjele štednih knjižica djeci koja se rode od 31. oktobra do 6. novembra 2019. godine u Crnoj Gori. Naime, djeci rođenoj u ovom periodu, čiji roditelji otvore štednu knjižicu u nekoj od crnogorskih poslovnih banaka, CBCG poklanja po 200 eura, a poslovna banka za koju se roditelji opredijele uz štednu knjižicu poklanja još 200 eura.

Na taj način, sva djeca rođena u tom periodu dobijaju na poklon svoju prvu štednju, u ukupnom iznosu od 400 eura.

Deponovani iznos od ukupno 400 eura oročiće se na godinu dana, a nakon isteka tog perioda, roditelji novac mogu podići ili opet položiti na štednju.

Guverner Žugić se zahvalio predstavnicima banaka što su, i ove godine, učestvovali u kampanji i izrazio očekivanje da će “ova akcija dati doprinos ublažavanju negativnih demografskih trendova u našoj zemlji, te promovisanju značaja štednje i svih njenih implikacija na ekonomski rast i ostvarivanje ekonomske politike”. On je dodao i da se kroz ovu akciju iskazuje visok stepen društvene odgovornosti i CBCG i svih poslovnih banaka u zemlji.

U prethodnih petnaest godina, prvu štednju je, kroz ovu kampanju, dobilo 2.056 novorođenih, za šta je CBCG izdvojila blizu 430.000 eura.

U okviru predstojeće Nedjelje štednje, predstavnici CBCG će posjetiti tri osnovne škole – “Bajo Jojić” u Andrijevici, “Hajro Šahmanović” u Plavu i “Savo Kažić” u Barutani , kako bi najmlađima pojasnili značaj štednje i upoznali ih sa osnovnim finansijskim pojmovima i kategorijama.

Istovremeno će biti organizovane posjete učenika iz dvije osnovne škole sa Cetinja – “Njegoš” i “Lovćenski partizanski odred”, kao i iz dvije srednje škole – Srednja stručna škola sa Cetinja i Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović” iz Podgorice Muzeju novca, tokom kojih će djeca obići stalnu postavku Muzeja i prisustvovati prezentaciji na temu štednje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve