Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bar se ubrzano oporavlja, uprava dala doprinos lokalnoj privredi

Kako su naveli, bar je pobratimska Opština sa makedonskom Opštinom Resen od 2019. godine i već godinama gradi dobre odnose i čvrste veze sa tom makedonskom lokalnom upravom

Bar nakon godine krize izazvane Covid-19 epidemijom, ubrzano se oporavlja, lokalna uprava daje značajan doprinos lokalnoj privredi kroz niz olakšica ali i kroz konkretne programe podrške za biznis planove i razvoj poslovanja konstatovano je u toku sastanka predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića i ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihaila Trpkoskog koji je boravio u zvaničnoj posjeti tom gradu.

“Oni su razgovarali o odnosima lokalne uprave u Baru sa makedonskim lokalnim upravama ali i o odnosima dvije države”, saopšteno je iz Opštine Bar.

Kako su naveli, bar je pobratimska Opština sa makedonskom Opštinom Resen od 2019. godine i već godinama gradi dobre odnose i čvrste veze sa tom makedonskom lokalnom upravom.

“Raičević je podsjetio da je nedavno u posjetu Opštini Bar boravila i delegacija ZELS zajednice lokalnih samouprava Sjeverne Makedonije sa predsjednicima Opština i Skupština Opštine iz ove države sa kojima je lokalna uprava u Baru razmijenila iskustva u oblasti privrede i preduzetništva te osnaživanja žena”, dodaje se u saopštenju.

Iz barske opštine ističu, Raičević i Trpkoski razgovarali su i o mogućnosti realizacije ideje postavljanja spomen ploče dukljanskom vladaru Vladimiru i Kosari čiji kult je prisutan u Baru ali i u makedonskoj kulturi.

“Spomen ploča koja je donacija bivšeg predsjednika Makedonije i još uvijek se nalazi u toj državi, bila bi simbol prijateljstva i snažnih kulturnih i istorijskih veza dvije države i dva naroda”, navedeno je u saopštenju.

Prilikom posjete upriličen je sastanak Trpkoskog sa predstavnicima Savjeta za ekonomski razvoj Opštine Bar i Udruženja privrednika Opštine Bar, Anitom Radulović i Božom Sarićem kao i Nedjeljkom Čovićem, članom Savjeta. Oni su razgovarali o perspektivama jačanja saradnje makedonske privrede sa privredom u Baru.

“Naglašeno je da se Bar, nakon godine krize izazvane Covid-19 epidemijom, ubrzano oporavlja te da lokalna uprava daje značajan doprinos lokalnoj privredi kroz niz olakšica ali i kroz konkretne programe podrške za biznis planove i razvoj poslovanja. Iskazano je zadovoljstvo i saradnjom sa makedonskim privrednicima sa kojima lokalna privreda posluje te dugogodišnje kokrektno poslovanje u državi i gradu”, naglašeno je u saopštenju.

Dodaju, posebno je akcentovana saradnja u oblasti robne razmjene, zajedničkog nastupa na drugim tržištima ali i turizma kao ključne grane za lokalnu barsku privredu.

“Iskazana je obostrana spremnost da se u narednom periodu radi na jačanju ovih veza čemu će poseban doprinos dati ambasador Sjeverne Makedonije i predsjednik Opštine Bar te udruženja privrednika sa obije strane”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve