Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bar će sa projektom Maljevik stati uz rame Tivtu i Budvi

Po ocjeni Raičevića, Maljevik je bio najbolji posao koji je opština zaključila u posljednjih 50-60 godina

Barski odbornici su većinom glasova usvojili sporazum o međusobnim pravima i obavezama opštine i kompanije Sonuba Montenegro za projekat Maljevik.

Povjerenje toj tački dnevnog redajavnom prozivkom dalo je 24 odbornika, protiv je bilo četiri, a dva su bila uzdržana. Sporazumom se ta kompanija, pored ostalog, obavezuje da u roku od 12 godina od kada se steknu preduslovi izradi hotelski kompleks u koji će u roku od pet godina od otpočinjanja radova uložiti od 30 do 60 miliona.

Predsjednik opštine Dušan Raičević podsjetio je na, kako je kazao, burnu istoriju projekta.

“Nažalost, u prethodnih osam mjeseci, lokalna uprava se bavi problematikom starijom od deset godina. Lokalitet Maljevik je imao burnu istoriju, vlasnika je mijenjao tri puta. Prvo je bio prodat Zastavi iz Kragujevca, potom KAP-u, pa Sonubi 2007. godine. Takođe, planska dokumentacija je predviđala u sva tri slučaja izgradnju hotelskih sadržaja površine 249.000 kvadrata. Opština Bar i ovaj saziv je propustio dobru priliku 2011. ili 2012. godine da se po principu ekskluzivnosti ovog lokaliteta smanji stepen izgrađenosti. Kazao sam da je ovo bio „posao vijeka”. I jeste. Po tadašnjim tržišnim vrijednostima zemljišta utvrđena je početna cijena na tenderu od 80 eura, a postignuta je prodajna cijena od 160 eura. Zaključen je ugovor o komunalnom opremanju gradskog građevinskog zemljišta akontativno iako nije izdata građevinska dozvola”, podsjetio je Raičević.

On smatra da taj podatak jasno govori o tome koliko su investitori bili spremni da uđu u projekat Maljevik.

“Platiti 11 i po miliona unaprijed za nešto što će tek da se radi je velika stvar”, istakao je čelni čovjek barske opštine, izražavajući zadovoljstvo što „priča o Maljeviku na sjednici SO Bar nije imala političke primjese”.

Po njegovoj ocjeni, Maljevik je bio najbolji posao koji je opština zaključila u posljednjih 50-60 godina.

“Ako smo tada prodali zemlju za 32 miliona, nismo bili svjesni problematike koja će tada da nastupi. A ponajmanje su te problematike bili svjesni investotori. Investitor prve tri godine nije bio u mogućnosti da dobije čist posjedovni list, budući da je jedan dio obuhvaćen tim tenderom bio pod teretom restitucije”, kazao je Raičević.

Odgovarajući na pitanje odbornika šta su konkretno stanovnici Sutomora dobili od prodaje Maljevika, Raičević je podsjetio da su 24 građanina koja su imala pravo na obeštećenje po osnovu restitucije prihodovala 6,4 miliona eura.

Građani su dobili duplo veću kompenzaciju i nadoknadu u odnosu na onu koja je u tom periodu bila uobičajena.

Prvi čovjek opštine kazao je i da se lokalna uprava prijedlogom sporazuma ne odriče izvršne i pravosnažne presude, a da se Sonuba, koja je u međuvremenu pokrenula niz sudskih spo rova, odriče svih podnijetih inicijativa i prema Privrednom, Osnovnom i Ustavnom sudu, jer je između ostalog pokrenut i zahtjev za ocjenu ustavnosti nekih zaključaka iz prethodnog perioda.

Na pitanje postoje li garancije za posao, Raičević je odgovorio da je izvršna i pravosnažna presuda mnogo veća garancija.

“Da li je prilikom zaključenja ugovora trebalo tražiti bankarsku garanciju? Vjerovatno. Ali ako ste s druge strane imali investitora koji je „iz cuga“ isplatio 32 miliona, kakva garancija nam je bila potrebna? Treba li još neka garancija od investitora koji izmiruje sve obaveze u iznosu od preko 400.000 eura? Od 2007. godine redovno izmiruje i obavezu po osnovu poreza na nepokretnosti, a u periodu od 2010. do 2018. godine uplatio je 550.000 eura po osnovu poreza na nepokretnosti. Naknadu koja se plaća Morskom dobru takođe izmiruje u iznosu od preko 30.000 eura. Bio bih najsrećniji da smo mogli da dobijemo bankarsku garanciju kao potvrdu da će tamo nešto da krene, ali mi je izvršna i pravosnažna presuda mnogo veća garancija”, kazao je Raičević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve