Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Balkan je sada u centru pažnje

Kamenite planine, svjetlucava obala, lokacije svjetske baštine koje su pod zaštitom UNESCO-a, odmarališta sa pet zvjezdica i marine za superjahte. Ne, to nije francuska rivijera, Amalfi ili Monako. Ovo je Balkan

piše Petros Stathis

Apsolutno je važno da vlasnici preduzeća obezbijede da njihov uspjeh bude usklađen sa interesima lokalne zajednice. Trenutak Balkana u centru pažnje dešava se sada i mi, kao investitori, moramo postaviti ljestvicu što je  moguće više.

Kamenite planine, svjetlucava obala, lokacije svjetske baštine koje su pod zaštitom UNESCO-a, odmarališta sa pet zvjezdica i marine za superjahte. Ne, to nije francuska rivijera, Amalfi ili Monako. Ovo je Balkan.

Nekada smatrane “skrivenim blagom Zapadne Evrope”, balkanske zemlje su sada učvrstile svoju poziciju na radarima posjetilaca i investitora širom svijeta.

Brzina i nivo razvoja u ovom dijelu svijeta u posljednjih nekoliko godina nijesu ništa drugo do zapanjujući. Drago mi je što vidim široko priznanje potencijala ovih predivnih zemalja, a posebno sam ponosan što Crnu Goru zovem svojim domom.

Od sticanja nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora je postala magnet za strana ulaganja. Njeni dramatični i raznovrsni pejzaži, ekonomski sistem usmjeren na biznis i niska stopa poreza na dobit, učinili su je jednom od najznačajnijih tačaka za turizam posljednjih godina, koja izaziva interesovanje investitora iz cijelog svijeta. Samo turistički sektor sada čini više od 20 odsto crnogorskog bruto domaćeg proizvoda, uz predviđanja da će se do 2028. godine povećati na skoro 30 odsto.

Strane investicije trenutno predstavljaju više od 130 procenata ukupnog crnogorskog BDP-a, u velikoj mjeri zahvaljujući turizmu i viziji vlade da stvori povoljne uslove za strane investitore.

Reći da je to radikalno transformisalo ekonomske izglede zemlje i mogućnosti za njene građane je potcjenjivanje.

Zaista, strane investicije su stvorile brojne prilike za lokalno stanovništvo u zemljama kao što je Crna Gora. Gledajući region u širem smislu, prošle godine je na Zapadnom Balkanu otvoreno 96.000 radnih mjesta – od kojih je veliki dio bio u uslužnoj industriji, u preduzećima kao što su hoteli i restorani.

Pored toga, rast stranih investicija dao je podsticaj za niz neophodnih nadogradnji infrastrukture u regionu, što je dodatno poboljšalo kvalitet života lokalnog stanovništva.

Ako strani investitori djeluju odgovorno i uzimaju u obzir područje u kojem posluju, jedan dobro realizovan projekat može obezbijediti stotine ili čak hiljade radnih mjesta za stanovnike, te privući i druge investicije. Smatra se da je hotel Aman Sveti Stefan podigao nivo ugostiteljstva u Crnoj Gori.

Rizort je reinkarniran kao luksuzni hotel pedesetih godina prošlog vijeka, koji je tada privlačio članove džet seta kao što su Merilin Monro i Sofija Loren.

Obnovljen prije 10 godina, Financial Times pominje Aman Sveti Stefan kao “prvi signal o oživljavanju Crne Gore na vrhunskoj sceni”. Hotel je postao raj za poznate ličnosti i druge bogate strane posjetioce, a u njemu je održano i vjenčanje teniske zvijezde Novaka Đokovića 2014. godine.

Proteklih godina, crnogorske turističke vlasti su uložile poseban napor da prebace turističko tržište sa niskobudžetnih paket aranžmana na vrhunske i luksuzne projekte kao što je Aman Sveti Stefan, koji privlači bogate posjetioce. To je učinilo tržište atraktivnijim za strane investitore sa apetitom za visoku zaradu.

Projekti kao što je Porto Montenegro pratili su put Svetog Stefana, nudeći marinu za jahte i superjahte sa 850 vezova, hotel sa pet zvjezdica i šoping centre, luksuzne vile, helidrom i muzej.

Procijenjene investicije samo u Porto Montenegru do sada iznose više od 450 miliona eura, što predstavlja veliki podsticaj za lokalnu ekonomiju.

Fokus na kvalitetu, a ne na kvanitetu, sastavni je dio uspjeha i održivosti ugostiteljske industrije u maloj zemlji kao što je Crna Gora.

Oslanjajući se na uspjeh hotela Aman Sveti Stefan, sada smo fokusirani na susjednu Hrvatsku, gdje će krajem godine početi izgradnja novog luksuznog odmarališta. Aman Cavtat vrijedan 50 miliona eura u Dubrovniku, na prekrasnoj hrvatskoj obali, predstavljaće vrhunac prefinjenosti.

Rizort će postaviti novi standard za izvrsnost u dizajnu hotela, biće izgrađen na lokaciji nekadašnjeg Hotela Makedonija i nudiće 43 luksuzna apartmana i sedam vrhunskih. Dizajn predstavlja sintezu arhitektonskih stilova, a hotel će biti uklopljen u raskošne pejzaže i izgrađen od lokalnih materijala.

Aman Cavtat će biti važna prekretnica za turizam u Hrvatskoj i na Balkanu u cjelini i još jedan primjer važne uloge koju strana ulaganja imaju u ekonomskom rastu regiona. Ponosni smo što igramo svoju ulogu u toj priči.

Prevod: CdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve