Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Avio-kompanije iz bivše SFRJ prevezli 2,8 miliona putnika, rast od preko dva odsto

Nacionalni prevoznici iz bivše Jugoslavije su tokom prve polovine godine opslužili više od 2,8 miliona putnika, što predstavlja povećanje od 2,4 odsto u odnosu na 2017. godinu, objavio je EX-YU Aviation News.

Croatia Airlines, Adria Airways i Montenegro Airlines su zabilježili povećanje broja putnika u odnosu na prošlu godinu, dok su brojke Air Serbia opale, a ta kompanija je poslovala i sa manje letova.

Air Serbia je i dalje zadržala svoj položaj najprometnijeg nacionalnog avio-prevoznika iz bivše Jugoslavije, uprkos smanjenju broja opsluženih putnika. Prema polugodišnjem izvještaju Beogradskog aerodroma, ova avio-kompanija je u prvoj polovini godine primila oko 1.076.000 putnika, što predstavlja smanjenje od šest odsto. Broj codeshare letova je smanjen za pet odsto u istom periodu. U izvještaju se navodi da je ta avio-kompanija na beogradskom aerodromu imala udio putnika od 43,7 odsto. U isto vrijeme, strani prevoznici su zabilježili značajan rast putnika u iznosu od 19 odsto. Sama Air Serbia još nije objavila zvanične operativne rezultate za ovu godinu.

Croatia Airlines je prevezao 949.007 putnika tokom perioda januar – jun, što predstavlja povećanje od 5,1 odsto. Od toga, 235.040 putnika je prevezeno na domaćim letovima, što iznosi rast od 5,4 odsto, a međunarodne usluge je koristilo 690.709 putnika, što je poboljšanje od 4,3 odsto. Preostalih 23.258 putnika je prevezeno čarter letovima, što je za 30,7 odsto više na godišnjem nivou. Međutim, čarter letovi čine samo dva odsto ukupnog saobraćaja. U prvoj polovini godine avio kompanija je ostvarila 12.802 codeshare letova, što je za 0,9 odsto više nego u istom periodu 2017. godine. Prosječna popunjenost u kabini je iznosila 70,9 odsto, što je za 1,3 poena više. Teret je povećan na međunarodnim letovima za 1,3 poena, što prosječno iznosi 71,2 odsto, dok je na domaćim uslugama porastao za pola tačke, na 67,9 odsto. Kapacitet nosivosti putnika, iskazan kao proizvod broja raspoloživih sjedišta i ukupno pređenih kilometara(ASK – Average Seat Kilometres), iznosio je 992 miliona, što je za 2,5 odsto više na godišnjem nivou.

Adria Airways je u prvom polugodištu ove godine ukrcao 576.377 putnika, što predstavlja rast od 8,5 odsto. Nakon pada tokom januara i februara, brojke ove avio-kompanije su ponovo počele da rastu od marta, uz dvocifreni rast koji je zabilježen od maja pa nadalje. Slovenski avio-prevoznik je ove godine uveo sedam novih letova, dok je broj codeshare letova porastao za dva odsto. Za razliku od prošle godine, avio-kompanija više ne pruža usluge iz svoje bivše baze u Lodzu u Poljskoj, ali se sprema da krajem oktobrapostavi jedan avion u Padebornu u Njemačkoj. Ranije ove godine, iz ove avio-kompanije su izjavili-brojke pokazuju da smo na pravom putu, ali nas još uvijek čeka puno posla.

Montenegro Airlines je tokom prve polovine godine opslužio 250.296 putnika, što predstavlja porast od devet odsto u odnosu na 2017. godinu. Broj codeshare letova se povećao na 3.209, što je porast od 6,6 odsto. Prosječni faktor popunjenosti kabine poboljšao se za tri tačke na 65 odsto.

“Rast u svim sektorima je  rezultat implementacije optimalne komercijalne strategije, kao i odgovornog planiranja resursa i troškova, što je sve imalo pozitivan uticaj na naše operativne rezultate u prvoj polovini godine”, saopštili su iz ove avio-kompanije.

Skoro četvrtinu od svih putnika koji su prošli kroz dva međunarodna aerodroma u zemlji- u Podgorici i Tivtu- prevezao je Montenegro Airlines.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve