Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Aprcović: U Kotor stižu gosti koji ne opraštaju propuste

“Svi koji dođu, ili kao izletnici, ili kruzer turisti, posebno gosti iz skandinavskih zemalja, pokazuju interesovanje da ponovo budu u Kotoru i ostanu po četiri – pet dana. Kotor polako postaje destinacija u višem tržišnom segmentu, što znači da sve više naših posjetilaca želi veći luksuz, odnosno smještaj u boljim kapacitetima. Žele bolje restorane, sveukupno viši nivo ponude. Srednji i niži nivo je u padu. Govori to i da se Kotor pozicionira kao prestižna turistička destinacija”, kazao je Aprcović u emisiji Radio Kotora “Pitajte gradonačelnika”

Činjenica da interesovanje za duži boravak u Kotoru sve više pokazuju turisti iz skandinavskih zemalja i SAD-a, govori da ova destinacija napreduje u tržišnom smislu i u kvalitetu ponude, ali je ujedno i poruka svima koji se turizmom bave neposredno ili posredno, da dodatno porade kako bi se ovaj trend nastavio, jer je riječ o klijenteli koja ne oprašta propuste, ocijenio je predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović.

Željko Aprcović

“Svi koji dođu, ili kao izletnici, ili kruzer turisti, posebno gosti iz skandinavskih zemalja, pokazuju interesovanje da ponovo budu u Kotoru i ostanu po četiri – pet dana. Kotor polako postaje destinacija u višem tržišnom segmentu, što znači da sve više naših posjetilaca želi veći luksuz, odnosno smještaj u boljim kapacitetima. Žele bolje restorane, sveukupno viši nivo ponude. Srednji i niži nivo je u padu. Govori to i da se Kotor pozicionira kao prestižna turistička destinacija”, kazao je Aprcović u emisiji Radio Kotora “Pitajte gradonačelnika”.

Kako je istakao, Kotor za iduću godinu ima izvanredne najave kada je riječ o turistima iz skandinavskih zemalja i iz SAD-a .

“Ti turisti ne praštaju nivo buke u gradu, nečistoću, neuređene plaže, odnos taksista… Taksi prevoz mora da se uredi. Vidite i sami kako i na koji način se dočekuju turisti. Bukvalno se čupaju za rukav, a do aerodroma Tivat im se naplaćuje i do 60 EUR, do Njeguša i nazad 250 eura. Sve to ostavlja ružnu sliku grada, države i zato moramo da poradimo na tome. Prije svega inspekcijski organi, naša Komunalna policija i inspekcija”, dodao je prvi čovjek Kotora.

Naglašava i da se sezona u Kotoru više ne završava krajem avgusta.

“Projektovani dolasci kruzera govore da ćemo u septembru i oktobru imati veoma visoku posjetu. Pokazatelji govore i da će stacionarni turizam u Kotoru biti sa većim brojem gostiju u odnosu na prošlu godinu. Generalno, do početka sezone ostvareno je ukupno osam odsto više noćenja u gradu u odnosu na isti period prošle godine. Kada je riječ o izletnicima , bilo ih je 15 odsto više. Ako imamo pokazatelj da smo julu i avgustu svaki dan imali turiste koji su u različitim vidovima smještaja bili u Kotoru, odnosno da ih je od 11 do 12 hiljada bilo svakodnevno, da je dnevno bilo po 2,2 hiljade turista sa kruzera i izletnika koji dolaze u jednodnevne posjete, sve dovoljno govori o tome da je turistička sezona izuzuetno dobra na nivou Kotora”, naveo je Aprcović.

Ove godine naplata boravišne i izletničke takse je bila na istom nivou od prošle, pa je zaključno sa 15. avgustom prihodovano oko 360.000 eura.

Povodom sve brojnijih privatnih aprtamana Aprcović kaže da su svakako značajan dio turističke ponude, ali i da je Kotor zaslužio da ima viši nivo smještajnih kapaciteta, prije svega u respektabilnim, luksuznim hotelima.

Aprcović je kazao i da će hotel Teuta u Risnu dobiti neophodne saglasanosti, kao i da je Procjena uticaja dosadašnjih i budućih zahvata unutar prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na sveukupnu baštinu, odnosno HIA (Heritage Impact Assessment) studija pokazala da se može raditi rekonstrukcija i adaptacija i dogradnja ovog objekta.

“Razgovor sa investitorom je prije par dana bio na fonu da je spreman da već početkom 2020. krene u realizaciju stavljanja u punu funkciju hotela Teuta. Takođe, novi vlasnik rehabilitacionog centra Vrmac želi da u zaleđu centralnih objekata proširenjem napravi nove kapacitete”, kazao je Aprcović, istakavši projekcije gradnje na prostoru bivšeg hotela Fjord i naselja Bigova Bay (600 ležajeva u hotelskim kapacitetima i oko 880 u vilama).

Kada je riječ o odvoženju materijala preostalog nakon rušenja hotel Fjord prije dvije godine, podsjetio je na donošenje urbanističko-tehničkih uslova za parcelu 747 na bivšem izeksploatisanom dijelu kamenoloma Nalježići, kao i odluku u formi nacrta za određivanje lokacije za tretman neopasnog građevinskog materijala i kabastog otpada za dio Krivošija.

Smatra da bi u vrlo bliskom periodu moglo početi odvoženje pomenutog materijala. Procjene investitora su da bi nakon određivanja lokacije sav šut sa prostora bivšeg Fjorda mogao biti uklonjen za jedan mjesec.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve