Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

APOSTOLI PRIPREMAJU UNIŠTAVANJE AERODROMA: Sindikat podržava direktorku Lončarević, Bojanić da se izjasni

Zbog svega toga javno pozivaju predstavnike resornog Ministarstva kapitalnih investicija i članove Odbora direktora i očekuju da se bez odlaganja izjasne o pitanjima koji se tiču dalje sudbine i poslovanja Aerodroma Crne Gore

Koordinacioni odbor Sindikalne organizacije Aerodrom Podgorica i Sindikalne organizacije Aerodrom Tivat obratio se javnosti, a u vezi sa podnošenjem ostavke v.d. direktorice Aerodroma Crne Gore Ane Lončarević, koja je kao razlog za ostavku navela nepostojanje jasnog koncepta daljeg razvoja aerodroma od strane nadležnih, miješanje u nadležnosti v.d izvršnog direktora, kao i miješanje u kadrovsku politiku, a uzimajući u obzir faktor vrijeme kao bitan činilac u kontekstu svih dešavanja i turističke sezone. Koordinacioni odbor Sindikalnih organizacija pružio je podršku Ani Lončarević.

”Koordinacioni odbor Sindikalne organizacije Aerodromi Crne Gore – Aerodrom Podgorica i Sindikalne organizacije Aerodromi Crne Gore – Aerodrom Tivat neprijatno je zatečen i iznenađen današnjim konstatacijama iznešenim u obraćanjima vršioca dužnosti izvršnog direktora Aerodromi Crne Gore AD gospođe Ane Lončarević Badnjar, a koji se odnose na neprihvatljiv odnos i nerazumijevanje sa kojim se suočila u prvim danima svoga mandata, od strane organa upravljanja kao i resornog Ministarstva kapitalnih investicija, koji su je izložili nezahvalnoj situaciji da je prinuđena da poslije samo dvadesetak dana podnese neopozivu ostavku”, piše u obraćanju Sindikalnih organizacija.

Kako ističu, u ovom kratkom periodu uvjerili su se da je Ana Lončarević Badnjar imala dobru i iskrenu namjeru da preduzme sve što je u njenoj moći i nadležnosti da omogući da ova kompanija, i pored izazova u kojem se zatekla i nepovoljnom situacijom prouzrokovanom pandemijom virusa Covid 19, održi stabilnost poslovanja i primanja, kao i da obezbijedi neophodna finansijska sredstva za nastavak sigurnih  opsluživanja vazduhoplova i putnika na crnogorskim aerodromima.

”Nažalost, te njenje namjere i inicijative očigledno nijesu dobile podršku od onih koji su bili dužno da se o tome staraju. Jer, koja je funkcija organa upravljanja kompanije ako ne održavanje njene stabilnosti i stvaranje pretpostavki za uredno i blagovremeno izvršavanje svih poslovnih zadataka i to u ambijentu kada se cijelo okruženje pa i Crna Gora piprema za nastupajuću ljetnju turističku sezonu. Dolazak turista u predstojećem periodu je slamka spasa za crnogorsku turističku privredu i ekonomiju uopšte i potpuno je neshvatljivo da se neko na najodgoornijim pozicijama u kompaniji ponaša na način kao da se ništa ne dešava. Ali, dobro je poznato da i nečinjenje i propuštaje činjenja podrazumijeva odgovornost za onoga ko tako postupa a dužan je da donosi odluke. Zbog toga poručujemo da situacija u kojoj se ignorišu problemi i ne traže se načini za prevazilaženje poteškoća u poslovanju zbog kojih će sasvim evidentno nastupiti određene, moguće i nesagledive negativne posljedice po buduće poslovanje i održivost sistema Aerodroma Crne Gore mora imati epilog u nečijoj odgovornosti”, navodi se u saopštenju.

Lončarević

Ali, dodaju oni, onaj ko nije bježao od odgovornosti, ko se trudio da nađe rješenje i ko nesumnjivo time pokazuje da je dio ovog kolektiva je Ana Ločarević Badnjar. Zbog toga žele da ujedinjeni javno poruče da Ana Ločarević Badnjar ima njihovu nepodijeljenu podršku u nastojanjima da uspije u svojoj, kako ističu, poštenoj  namjeri.

Zbog svega toga javno pozivaju predstavnike resornog Ministarstva kapitalnih investicija i članove Odbora direktora i očekuju da se bez odlaganja izjasne o pitanjima koji se tiču dalje sudbine i poslovanja Aerodroma Crne Gore.

”Koji su razlozi i motivi da Ministarstvo kapitalnih investicija osporava i očigledno utiče na zakonom utvrđenu proceduru izvršenja i namirenja po pravosnažnim presudama Privrednog suda u Podgorici. U pitanju je obaveza koja ima status presuđene konačne i izvršne stvari i  koja je u nadležnosti organa upravljanja društva, a koji je i pokrenuo postupak prinudne naplate u svemu u skladu sa pozitivnim propisima.

Svako odlaganje i opstruiranje konačne naplate sredstava u korist Aerodroma Crne Gore povlači odgovornost i za ostvareni poslovni rezultat i za očigledno miješanje u sudsku nadležnost. Zbog toga je posebno neprihvatljiv stav resornog Ministarstva kapitalnih investicija iskazan kroz nastup Državnog sekretara Radunovića na zvaničnom sastanku sa najvišim menadžmentom naše kompanije, i voluntarizam u opredjeljenju hoće li se ili ne poštovati pravosnažna sudska odluka.

– Koji je način prevazilaženja finansijskih problema osim prethodno navedene realizacije prinudne naplate? Da li predloženo kreditno zaduženje zaista podrazumijeva da ćemo morati prihvatiti uslovljavanje vezano za sniženje cijena aerodromskih usluga i da li je izvršena bilo kakva analiza mogućih efekata primjene ovakvih mjera na finansijsko poslovanje Aerodromi Crne Gore ukoliko bi se to zaista i desilo? Takođe, smatramo da preduzimanje takvih mjera ne postoji neki značajan efekat na odziv kompanija u toku ljetnje turističke sezone, jer potražnja turističke privrede zavisi od ukupne situacije u državi a ne samo od cijena aerodromskih usluga.

Iskreno vjerujemo da će se pronaći rješenja za nagomilane probleme, koja će biti argumentovana i utemeljena na činjenicama i profesionalnim stavovima, čime će se postići održivost i stabilnost poslovnog sistema Aerodromi Crne Gore nariočito u trenutku pred nastupajuću ljetnju turističku sezonu”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuju predsjednici sindikalne organizacije Aerodroma Podgorica Slobodan Martinović i predsjednik sindikalne organizacije Aerodroma Tivat Ljubiša Džudović.

Oglasio se i bivši direktor

Bivši direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić poručio je Odboru direktora tog državnog preduzeća da su u 2019. godini kada su ostvarili najbolje rezultate u istoriji poslovanja, prihodovali 37 miliona eura i imali profit od 10 miliona eura. On je reagovao na saopštenje Vukovića koji tvrdi da danas posluju sa minusom od 19 miliona eura.

Reagovanje Orlandića prenosimo u cjelosti:

Vjerujem da je javnosti Crne Gore već poznato šta je prethodni menadžment uradio u prethodne četiri godine, a šta vi kao nova uprava Aerodroma u skoro dva mjeseca.

Ukoliko niste upoznati, a vjerujem da jeste na današnji dan na računu Aerodroma CG nalazi se preko 1,5 miliona eura. Da se u trezoru Centralne banke Crne Gore na posebnom računu nalazi 3 miliona eura koje smo mi obezbijedili u krivičnom postupku koji je u toku protiv Atlas banke i koji vama kao novoj upravi u najmanju ruku omogućava kvalitetnu pregovaračku poziciju sa predstavnicima države koju vode vaši predstavnici, kao i da je prethodni menadžment osigurao dodatnih 9,4 miliona utvrđenih izvršnim sudskim presudama koje vi od svojih predstavnika u vlasti još uvijek niste u stanju da naplatite.

To jest vaši predstavnici u vlasti ne žele da prihvate sprovođenje izvršnih presuda crnogorskih sudova iako ste u izbornoj kampanji obećali poštovanje Ustava i zakona. Takođe, da vas informišem ukoliko Vam nije poznato da je u 2019. godini kada smo ostvarili najbolje rezultate u istoriji poslovanja, prihodovali 37 miliona eura i imali profit od 10 miliona eura, 31.12.2019. godine na platnom spisku Aerodroma bilo 834 radnika, a da je na dan 31.03.2021. godine bilo 730.

Da i tu čuvenu famu oko zapošljavanja na Aerdromima razbijemo iznošenjem tačnih i lako provjerljivih podataka. Vjerujem takođe da ćete javnosti Crne Gore ubrzo odgovoriti na razloge koje je dosadašnja v.d.izvršne direktorice, Ana Lončarević Badnjar navela u svojoj ostavci.

Ovom prilikom, ja ću samo iznositi činjenice, a vi počnite da se navikavate na ulogu donosilaca odluka u ozbiljnom državnom preduzeću i da političke floskule ostavite za politički teren”, navodi se u reagovanju Orlandića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
27.04.2021-11:34 11:34

Oni u stvari samo vrlo efikasno obavljaju svoj zadatak i cilj. Uništenje i potpuno uniženje CG.