Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

ANDRIJAŠEVIĆ: S našim vozovima teško u EU

Da bi Željeznički prevoz funkcionisao narednih 30 godina bez poteškoća, prema studiji koja je urađena za period od 2017. do 2027. godine, potrebno je nabaviti četiri moderna elektromotorna voza, šest spavaćih vagona, četiri kušeta, 10 sjedećih kupea i četiri lokomotive, a sve to košta i do 70 miliona eura, kazao je izvršni direktor tog preduzeća Vojislav Andrijašević.

U posljednje vrijeme skoro svakodnevno dolazi do otkazivanja lokalnih vozova iz Podgorice prema Nikšiću, Baru i Bijelom Polju zbog kvarova.

Andrijašević ističe da u saobraćaj mogu da puste samo ispravno vozilo, bilo da je riječ o lokomotivi, vagonu ili elektromotornom vozu. Da bi prevoz vozom bio sigurniji, samo za ovu godinu, planom javnih nabavki, prema njegovim riječima, predviđeno je da se za redovno održavanje vozila izdvoji više od dva miliona eura.

– To nam nije dovoljno, jer od te naknade moramo platiti oko 100.000 eura samo za održavanje vozova. Problem nam je i da redovno isplatimo zarade, iako smo do sada uspijevali. U narednih nekoliko dana šaljemo na remont pet spavaćih vagona i jedan kušet, a u drugoj polovini ljeta i dvije lokomotive. Ovo je neophodno, jer se mašine moraju opravljati kada prođe određeni period, čak i kada nema konkretnih kvarova, objasnio je Andrijašević.

Nova lokomotiva košta četiri miliona eura, a vagon u redovnoj opravci između 40 i 60 hiljada eura.

– To su velike sume novca, a nama su u posljednje vrijeme prihodi drastično pali. Posljedica toga je da nam se vožnje otkazuju, putnici gube povjerenje, vozovi nam često kasne. Nekada smo nemoćni da reagujemo, jer problem bude u zastoju na infrastrukturi, istakao je Andrijašević.

Na zastoje na pruzi, prema njegovim riječima, utiču često i nepredviđene okolnosti, kao što je bio slučaj kada se u januaru odlomio led u tunelu.

– Radimo sve što je u našoj moći da svedemo broj otkazivanja vožnji na najmanji mogući minimum. Bojim se da ćemo u narednom periodu biti prinuđeni da u promet puštimo samo 18 vozova koji su obuhvaćeni obavezom o Javnom prevozu i koje finansira država, a za ostalih 15, ne znam kako ćemo, naveo je Andrijašević.

Pobjedin sagovornik kaže da ga zabrinjava to što “nam u Evropsku uniju nema puta sa ovakvim voznim sredstvima”.

– Kada je Mađarska ulazila u EU kupili su 200 novih vagona. Danas se iz Budimpešte putuje na sve destinacije, ali su oni napravili osnov za to, naveo je Andrijašević.

Vozovi se stalno kvare, jer su stari od 35 do 40 godina. Sada su u funkciji tri elektoromotorna voza španske proizvodnje, dok je jedan neispravan još od 4. decembra, kada je naletio na odron. Nabavka rezervnih djelova za ovaj voz je, objašnjava Andrijašević, skupa, ali se nadaju da će i on naredne sedmice biti u funkciji.

– Kod ruskih vozova koji su stari 35 godina, djelovi su skuplji, i zbog toga su samo tri operativna, a dva takva voza se stalno kvare, rekao je on.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve