Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Alarmantni podaci: Sedam odsto teritorije pod šumama izgorjelo za pet godina, upoznat i VDT

Ovo su pokazatelji ugroženosti prirode i životne sredine Crne Gore od požara koji su u najvećem broju slučajeva posljedica nemara i nesavjesnog ponašanja ljudi

U 2021. godini u državnim šumama bilo je 72 požara na površini od 2.376,95 ha. U privatnim šumama bilo je 81 požar na površini od 14.725,05 ha. Ukupno je u 2021.godini izgorjelo 17.102 hektara šuma, navodi se u izvještaju DRI.

Ovo su pokazatelji ugroženosti prirode i životne sredine Crne Gore od požara koji su u najvećem broju slučajeva posljedica nemara i nesavjesnog ponašanja ljudi.

Samo 146.005 sadnica zasađeno je u 2021.godini. Poređenja radi, broj zasađenih sadnica u 2010. bio je 2,7 miliona. Alarmantni podaci govore da je broj zasađenih sadnjca 2020. iznosio 447.690, u 2019. – 781.136, a u 2018.-899.917. Zabrinjavajuće podatke o nevjerovatno malom broju novih zasada objavila je u svom Izvještaju Državna revizorska instiucija.

Državna revizorska institucija je izvršila reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja i usklađenost poslovanja Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore ranije Uprave za šume Crne Gore za 2021. godinu.

Foto: DRI
Foto: DRI

Nadležni Kolegijum, u sastavu član Senata DRI i rukovodilac Kolegijuma Zoran Jelić i član Senata DRI i član Kolegijuma Milan Dabović, dao je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore ranije Uprave za šume Crne Gore za 2021. godinu.

Finansijskom revizijom Godišneg finansijskog izvještaja Uprave za šume za 2021. godinu utvrđeno je da su finansijski izvještaji pripremljeni u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja, ali da nalazi revizije ukazuju na nesaglasna postupanja subjekta revizije sa zakonskim i podzakonskim aktima i propisima navedenim u kriterijuma za vršenje ove revizije.

Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i usklađenost poslovanja Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore ranije Uprave za šume Crne Gore za 2021. godinu se dostavlja na upoznavanje ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore, direktoru Uprave za gazdovanje lovištima i šumama Crne Gore, Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije, kao i Zaštitiniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Imajući u vidu obaveze iz Protokola o saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom u slučaju iskazivanja negativnog mišljenja, Izvještaj o reviziji se dostavlja Vrhovnom državnom tužilaštvu na upoznavanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve