Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

AKADEMSKA ZVANJA I PRAKTIČNA KATASTROFA: Lažni ekonomista Jakov mali

Možda i najveća podmetačina građanima Crne Gore je da je on povećao zarade u državi. Kako neko ko za sebe tvrdi da ima najbolja akademska zvanja, ne zna da zarade nijesu povećane, već je ukinuto zdravstveno osiguranje što je dovelo do kolapsa  u zdravstvu? Čak i oni što su samo prošli pored ekonomskog fakulteta znaju da to nije povećanje zarada, već poreska kombinatorika, koja nije donijela dobrobit građanima, već dvostruku štetu - povećali su inflaciju, a urušili zdravstveni sistem.

Kandidat za predsjednika Crne Gore Jakov Milatović dokazao je da je svaka narodna sveta, a najviše ona da zvanje nije jednako i znanje. Jer kako drugačije objasniti da ekonomista po struci, koji tvrdi da se školovao na zapadu, „žali“ za društvenim preduzećima iz perioda bivše Jugoslavije, populističkom tezom koju rado (zlo)upotrebljavaju pred svake izbore, valjda pokušavajući da ubijede javnost da bi Vunko, Radoje Dakić, Lenka ili Obod i danas radili samo da je tada postojao neki Jakov Milatović da ih spasi?

Je li Milatović preskočio predavanja o propasti planske ekonomije u bivšim komunističkim zemljama, kako onima koje su danas dio EU, poput Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, tako i u zemljama Zapadnog Balkana, od Milatoviću bliske Srbije, do Sjeverne Makedonije, Albanije, BiH, Kosova… Milatović govori sve što je suprotno kriterijumima za članstvo u EU,  pominjući preduzeća iz planske ekonomije, ali zaboravlja da napomene da je Crna Gora danas država u kojoj posluje oko 40.000 preduzeća od čega je 99,5 odsto preduzeća u privatnoj svojini 0,1% u mješovitoj i 0,4% u državnoj. Ovih 0,5% preduzeća u kojima država ima cjelokupno ili dio vlasništva, a kojih ima oko 200, imaju imovinu od preko 100% BDP, ili preko pet milijardi eura i čine najveći dio imovine svih preduzeća u Crnoj Gori. Zaboravlja na činjenicu da je Crna Gora danas funkcionalna tržišna ekonomija i da posluje pod konkurentskim pritiscima unutar EU, ako lažni ekonomista Milatović uopšte i zna šta to znači.

Politički šibicari u izbornoj kampanji koriste populistički projektar ”Evropa sad” koji je uništio crnogorsku ekonomiju

Ugasio preduzeća, otvarao nova za drugove i kumove

I dok plače za društvenim preduzećima iz doba velike Jugoslavije, zatvorene ekonomije i državnog intervencionizma, za vrijeme svog kratkog mandata na mjestu ministra za ekonomski razvoj, napravio je nemjerljive štete državi na čije čelo želi da dođe.

Milatović je taj koji je samo za godinu dana ministrovanja ugasio više državnih preduzeća i rastjerao više respektabilnih investitora, podigao poreske stope i ugrozio investicioni ambijent. Njegove i odluke Vlade u kojoj je bio, mogu nas koštati stotine miliona eura. Riječ je o Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) koji je prošao proces bolnog restrukturiranja i bio najveći crnogorski izvoznik robe, Montenegro Aeirlines-u, koji je bio kompanija sa najvišim doprinosom dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije i izvozu turističkih usluga, a koja sada traži 100 miliona eura odštete od države zbog odluke Milojka Spajića, Milatovića i Vlade u kojoj su bili, Novom Duvanskom Kombinatu, ali i investitorima sa međunarodnom reputacijom, poput Aman Resort koji takođe traži naknadu štete kroz arbitražu.

I na svu tu višemilionsku štetu,  Milatović sa partijskim drugom, dodaje još, osnivajući nova državna preduzeća Montengro Works i To Montengro, sa ciljem zapošljavanja kumova i drugova, koji su za samo godinu dana poslovanja pojela dobar dio državnog novca od koga su osnovane. Montenegro Works je na sreću likvidiran, da više ne pravi troškove državi. Za ToMontenegro je Spajić izjavio da će poslovati sa nula eura osnivačkog kapitala, što pokazuje elementarno nepoznavanje funkcionisanja privrednog društva. Umjesto toga, pravi višemilionske gubitke, jedući onih 30 miliona kapitala, koje je država na kraju, kroz nedozvoljenu pomoć morala da uloži u ovo preduzeće. Tako je gubitak ovog preduzeća u 2021. bio oko pet miliona, dok se za 2022.godinu očekuje još veći.

Povećao nezaposlenost

Za vrijeme mandata Milatovića kao ministra nadležnog za ekonomiju i rad, osim gašenja preduzeća i rastjerivanja investitora, došlo je i do daljeg povećanja nezaposlenosti.

Na kraju novembra 2020. prije dolaska Milatovića za ministra nadležnog za rad i zapošljavanje, broj nezaposlenih i to u godini korone, je bio 47.000, a stopa nezaposlenosti 20,5%. Na kraju aprila 2022., kada je Milatović otišao sa pozicije resornog ministra, broj nezaposlenih je bio 50.500, a stopa nezaposlenosti  21,7%. Toliko o rezultatima njega kao resornog ministra i to u periodu nakon krize.

Kako će građanima Milatović objasniti ako Crna Gora dođe do bankrota zbog njegovih odluka?

Uništio Fond zdravstva

Ali možda i najveća podmetačina građanima Crne Gore je da je on povećao zarade u državi. Kako neko ko za sebe tvrdi da ima najbolja akademska zvanja, ne zna da zarade nijesu povećane, već je ukinuto zdravstveno osiguranje što je dovelo do kolapsa  u zdravstvu? Čak i oni što su samo prošli pored ekonomskog fakulteta znaju da to nije povećanje zarada, već poreska kombinatorika, koja nije donijela dobrobit građanima, već dvostruku štetu – povećali su inflaciju, a urušili zdravstveni sistem. I sada građani ne samo što mogu da kupe manje za više novca, već moraju i da odvajaju za kupovinu ljekova i medicinske opreme, ako ih uopšte i ima na tržištu.

Da je Milatović savladao osnove ekonomije, znao bi da se rast zarada mora bazirati na novoj vrijednosti, a ne na poreskim uzimanjima i davanjima, pa danas više niko ne zna šta je oporezovano a šta nije, kako bi namakli sredstva za populističke odluke dvije Vlade koje su dovele do toga da se uskoro nećemo moći čak ni zaduživati. Nastavak visoke i inflacije i u februaru (15%) znači dalji nastavak pada realne zarade. Uz urušeni zdravstveni sistem, najteže će biti penzionerima, ali i svim ostalim građanima. To je rezultat Evrope sad. Ali nije jedini, nažalost. Građani Crne Gore danas plaćaju gotovo najskuplje gorivo u regionu, cijene većine životnih namirnica skuplje su nego u Hrvatskoj i Sloveniji, inflacija je dvostruko veća nego u eurozoni, a minimalna potrošačka korpa je oko 800 eura. I sve je skuplja iz mjeseca u mjesec.

Sumnjivi ugovori i prazna obećanja

Za sumnjive ugovore tokom kratkog mandata, Milatovića i Spajića nije optužio DPS, nego njihovi partneri iz većine od 30. avgusta. Tako je SNP-ov ministar Aleksandar Damjanović  izjavio da je Evropa sad ruinirala penzioni fond zbog čega je nova Vlada morala da interveniše, da je ruinirao budžete opština naručito na sjeveru kojim je Vlada iz svojih prihoda od poreza na dohodak morala da nadoknađuje prihode u visini od 50 miliona eura. Takođe je optužio Spajića da je nezakonito zadužio državu za 750 miliona eura emitovanjem obveznica, da je povećanjem minimalne zarade na onakav način ruinirao privrednike na sjeveru, da je uništio budžet Fonda zdravstva da bi taj novac koristio za druge stvari, a da je nova Vlada morala da plaća te dugove. Milatovićev partijski šef Spajić takođe mora da objasni gdje su najavljenih milijarda eura iz Japana i 500 miliona investicija za Pljevlja, kako je nezakonito preuzeo obavezu plaćanja četiri miliona eura za put Meljine – Petijevići, kako je dobio dvostruko negativno mišljenje DRI za budžet u 2021…

Takođe, njihov partner DF ih je optužio da imaju stanove u Beogradu na vodi, kuće po crnogorskom primorju, koje su “prodavali” nevjenčanim suprugama sa kojima imaju djecu… Ovoliki nivo kompromitacije Milatović i njegov partijski šef Spajić su dostigli za svega nešto više od godinu provedenih u izvršnoj vlasti – zaista impresivno.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
17.03.2023-11:14 11:14

Jakove samo jako!

Rip
17.03.2023-16:58 16:58
Reply to  Rovca

Mrš

cikoticka.
17.03.2023-21:36 21:36
Reply to  Rovca

Jakove samo jako glavom o zid, mozda ti postane jasno da si nistica, nula, ziro

Life
17.03.2023-12:55 12:55

Ovakvo bavljenje lošim ali opasnim Jakovom ide njemu u korist.

Ili satira ili ništa… Pošto je Jakov dostojan samo satire…

TV_EU
17.03.2023-15:33 15:33

Šarlatani koji su sprovodili srbijanske planove za uništenje Crne Gore.

Kazarina
17.03.2023-18:14 18:14

Jakov Milatovic se nije skolovao na Zapadu.Zavrsio je osnovnu srednju skolu i fakultet.u.Podgorici.Na.Zapadu magistrirao.Znaci nije se skolovao na Zapadu, nego magistrirao.

Tara
17.03.2023-22:35 22:35
Reply to  Kazarina

Tacno..je.. skolovao se na Zapadu..na racun..biznismena Knezevica.. kao pocasni gost..je bio G-din Djukanovic

Merlin
18.03.2023-05:36 05:36
Reply to  Kazarina

Za vas su srednješkolci i seljaci iz građanah…

Tara
17.03.2023-22:31 22:31

Prvo..ovaj Milatovic..je jako nevaspitan..raskolosan..razbacuje drzavne novce..kao da njemu licno pripada..Ja licno ovakve tipove zaobilazim…

Djuuli
18.03.2023-08:25 08:25

Pravi put cuh sinoc za mozdane finansije, ludilo sta on narodu prodaje

Luka
18.03.2023-08:34 08:34

Napravili crne fondove od provizija pa se odatle finansiraju, na 750 000 000 boga pitaj koliko imaju u steku