Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Air Serbia zakupila pola flote Air Montenegra

Zakup počinje danas i trajaće do kraja marta naredne godine, a realizovaće se po principu wet lease-a, koji osim aviona podrazumijeva i zakup posade, održavanja i osiguranja.

Air Serbia uzela je u tromjesečni zakup jedan od dva aviona iz flote Air Montenegra, zbog čega je crnogorski avio-prevoznik smanjio planirani intenzitet saobraćaja i neće uspostaviti redovne linije ka Zapadnoj Evropi tokom zime, piše Pobjeda pozivajući se na neimenovane izvore u državnoj avio-kompaniji.

Zakup počinje danas i trajaće do kraja marta naredne godine, a realizovaće se po principu wet lease-a, koji osim aviona podrazumijeva i zakup posade, održavanja i osiguranja.

Detalji aranžmana

Aktuelni menadžment Air Montenegra piše taj list, dogovorio sa kompanijom Air Serbia cijenu od 1.900 eura po blok satu, te da očekuju da će biti realizovano 500 blok sati, što bi crnogorskom prevozniku donijelo prihod od 900.000 eura za tri mjeseca.

Međutim, nejasno je da li će i koliko Air Montenegro profitirati od ovog aranžmana sa glavnim konkurentom, kao ni koliko bi avion koji daju u zakup donio prihoda da je umjesto toga letio iz Crne Gore ka Zapadnoj Evropi.

Aranžman je sklopljen na osnovu ugovora o kratkoročnom zakupu sa Air Serbia-om, koji Air Montenegro ima od prošle godine, a koji se produžava aneksima. Aktuelni aneks važi do 15. septembra 2024.

Smanjili saobraćaj

Air Montenegro, o čemu je pisao i CdM, trenutno saobraća ka svega tri destinacije – Beograd, Istanbul i Ljubljana.

Air Serbia im je glavni konkurent, budući da je od gašenja Montenegro Airlines-a srpski avio-prevoznik preuzeo primat na najprofitabilnijoj liniji ka Beogradu. Zbog aranžmana sa Air Serbia-om Air Montenegro je od ove sedmice ukinuo letove iz Tivta ka Beogradu ponedjeljkom, dok su odustali od uspostavljanja letova ka Frankfurtu, Cirihu i Parizu, ostavljajući crnogorske građane bez direktne avio-veze sa tim evropskim metropolama.

Osim pitanja profita, nejasno je i kako će Air Montenegro postupiti u slučaju kvara aviona datog u zakup, ali i drugog koji imaju u floti.

Ministar ekonomskog razvoja i turzima Goran Đurović je nedavno u izjavi za CdM saopštio da moramo imati bolju avio povezanost i država precizno definisati šta će sa nacionalnom avio kompanijom Air Montenegro.

“Mi smo avio- destinacija i za nas je strateški važno da imamo bolju avio- dostupnost. Nažalost, Air Montenegro ne raspolaže brojem aviona koji bi mogao garantovati veću povezanost države sa drugim destinacijama, i u narednom periodu mislim da moramo da radimo na tome da definišemo jasno šta ćemo sa našom avio- kompanijom. Moje mišljenje je da Crnoj Gori treba nacionalna avio- kompanija i da treba raditi na povećanju broja aviona kako bi bili tokom čitave godine povezani sa što više destinacija širom svijeta”, naglasio je Đurović.

Radović predložen za novog direktora

Odbor direktora Air Montenegra prošlog četvrtka je, utvrdio zaključak kojim Vladi predlaže da se v. d. direktorice Dragana Frantov Nikolić razriješi dužnosti i na njeno mjesto imenuje Saša Radović.

Članovi borda su prethodno intervjuisali Radovića i zaključili da je on pravi izbor za prvog čovjeka nacionalne avio-kompanije, iako nema ni dana staža u avijaciji. S obzirom na to da je Odbor direktora ranije konstatovao da statut Air Montenegra nije usaglašen sa zakonom jer predviđa da Vlada imenuje direktora kompanije, upitna je zakonitost prijedloga da Radović bude izvršni direktor.

Radović je ranije bio direktor NTO i predsjednik borda Budvanske rivijere, koju je napustio 2021. godine sa otpremninom. Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđeno je da zaposleni koji uzme otpremninu ne može zasnovati radni odnos u javnom sektoru u narednih pet godina, osim ukoliko vrati puni iznos otpremnine.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve