Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Air Montenegro izgubio 75 odsto putnika MA

Air Montenegro je prošle subote, 19. marta, imao jednu rotaciju iz Podgorice za Beograd sa 36 putnika u odlasku i 112 u dolasku. Popunjenost sjedišta na toj rotaciji bila je 63 odsto, a kompanija je tog dana ukupno prevezla 148 putnika. Montenegro Airlines je 19. marta 2019. ukupno prevezao 844 putnika i imao je šest plus jednu rotaciju.

Air Montenegro izgubio je 75 odsto tržišta koje je pokrivao Montenegro erlajnz (MA) zbog nedostatka statusa redovnog prevoznika i svih prednosti koje to donosi, rečeno je Pobjedi nezvanično iz izvora bliskih Vladi. Na takav zaključak navode podaci o broju putnika dvije kompanije koje je Pobjeda analizirala.

Radi poređenja broja prevezenih putnika uzeli smo za primjer saobraćaj koji je Air Montenegro ostvario 19. marta ove godine, odnosno 19. marta 2019. za MA. (Bivši avio-prevoznik nije letio 19. marta 2020. zbog globalnog prekida komercijalne avijacije izazvanog pandemijom.)

Prema podacima Pobjede, Air Montenegro je prošle subote, 19. marta, imao jednu rotaciju iz Podgorice za Beograd sa 36 putnika u odlasku i 112 u dolasku. Popunjenost sjedišta na toj rotaciji bila je 63 odsto, a kompanija je tog dana ukupno prevezla 148 putnika.

MA je 19. marta 2019. ukupno prevezao 844 putnika i imao je šest plus jednu rotaciju. Dvije rotacije bile su iz Podgorice za Beograd, jedna iz Tivta za Beograd, a po jedna iz Podgorice za Pariz i Rim. MA je tog dana imao i jednu codeshare rotaciju za Beč, gdje je bio marketing carrier (kompanija koja prodaje sjedišta na letu), a Austrian Airlines operating carrier (kompanija koja obavlja let). Popunjenost sjedišta MA na svim destinacijama tada je bila 61 odsto.

Na istoj rotaciji iz Podgorice za Beograd koju je MA obavio 19. marta prije dvije godine popunjenost kabine bila je 96 odsto, dok su ukupno prevezena 223 putnika. To je 75 putnika više nego što ih je prevezao Air Montenegro prošle subote.

Treba napomenuti da je komparativna prednost na strani Air Montenegra jer je 19. marta ove godine bila subota koja podrazumijeva veću frekvenciju saobraćaja, dok je 19. mart 2019. bio utorak. Iz svega navedenog, vidi se da je Air Montenegro 19. marta ostvario svega 17 odsto saobraćaja koji je MA realizovao istog datuma tri godine ranije.

Putnike koje je ranije prevozio MA sada je prvenstveno preuzela Er Srbija. Srbijanska kompanija prevozi najviše putnika ka Beogradu, koji je za MA bio najprofitabilnija destinacija.

Air Montenegro, kako je nedavno potvrdio i državni sekretar za saobraćaj Zoran Radunović, trenutno zauzima tek četvrto mjesto po broju prevezenih putnika u Podgorici. Osim Er Srbije, ispred njega su Turkiš erlajnz i Austrian erlajnz. Putnike MA preuzele su i niskobudžetne kompanije Rajaner i Viz er. Crnogorski avio-prevoznik trenutno saobraća ka Beogradu, Istanbulu i Ljubljani, a od aprila planira uvesti letove za Pariz, Lion i Cirih, te od maja za Frankfurt i Nant. Od juna će letjeti iz Tivta za Prag.

Odlazeći izvršni direktor Air Montenegra Predrag Todorović u posljednjem intervjuu se pohvalio da su za šest mjeseci prošle godine prevezli 100.000 putnika. Poređenja radi, MA je za 11 mjeseci 2019. prevezao 626.297 putnika.

Bilansi Air Montenegra očekuju se do 31. marta, kada će biti poznato sa kakvim poslovnim rezultatom je kompanija završila prošlu godinu.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve