Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Agrobudžet predstavljen u Kolašinu i Mojkovcu

Uvećanje Agrobudžeta za ovu godinu, na 61 miliona eura, ohrabrujuća je poruka Vlade Crne Gore za sve koji direktno svojim radom doprinose ukupnom razvoju poljoprivrede, i posebno je obradovala nas na lokalnom nivou“, ocijenio je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić

Uvećanje Agrobudžeta za ovu godinu, na 61 miliona eura, ohrabrujuća je poruka Vlade Crne Gore za sve koji direktno svojim radom doprinose ukupnom razvoju poljoprivrede, i posebno je obradovala nas na lokalnom nivou“, ocijenio je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić.

Obraćajući se poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima sa područja Mojkovca koji su danas u velikom broju prisustvovali prezentaciji Agrobudžeta u Mojkovcu, Mišnić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je opstinska sala ovim povodom iz godine u godinu sve punija.

„Vaše interesovanje pokazuje da uspješno radimo na ostvarivanju istog cilja – a to je strateški važan razvoj poljoprivrede u Mojkovcu”, kazao je Mišnić.

On je rekao da su Ministarstvo i Opština za 2020 godinu opredijelili više sredstva nego u prethodnoj godini, kako bi dali punu podršku razvoju poljoprivrede i još jednom potvrdili da bez snažnih domaćinstava i razvoja sela nema ni razvoja u cjelini.

Mišnić je saopštio da je proizvođačima Mojkovca na raspolaganju i podrška lokalne uprave, kroz budžet za poljoprivredu koji je ove godine 141. 000 eura.

Podsjetio je na neke od projekata koji su prethodnih godina uspješno realizovani u saradnji sa Ministarstvom, a koje su imale veliki efekat po razvoj poljoprivrede na tom području, kao što je otvaranje otkupnog centra za mlijeko u Poljima, koji uspješno funkcioniše više od pola godine na zadovoljstvo brojnih farmera. Takođe, istakao je važnost formiranja i rada Agrobiznis centra koji ima važnu ulogu u informisanju i pomaganju proizvođačima u realizaciji biznis ideja, apliciranju na javne pozive i projekte za bespovratnu podršku.

Prezentacija Agrobudžeta održana je danas i u Kolašinu. Zadovoljstvo zbog prilika koje podrška sa nivoa države nudi kolašinskim poljoprivrednicima, iskazao je i predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović.

I on je istakao vrijednost otvaranja Agrobiznis centra koji će, kako je kazao, odigrati važnu ulogu u približavanju mogućnosti podrške proizvođačima sa ovog područja, kako bi lakše i uspješnije realizovali svoje biznis ideje i iskoristili raspoloživu podršku iz Agrobudžeta.

Predstavnici Ministarstva informisali su poljoprivredne proizvođače u opštinama Mojkovac i Kolašin o mjerama podrške, posebno uslovima za dobijanje premija, mogućnostima bespovratne podrške investicijama kroz javne pozive koje ovih dana objavljuje mInistarstvo.

Proizvođači sira i kajmaka, posebno zaštićenog Kolašinskog sira, godinama unazad, uz podršku Ministarstva, značajno su unapređivali preradu mlijeka, nabavili opremu, adaptirali objekte. Iskazali su zadovoljstvo nastavkom podrške i ove godine što će dati rezultate u vidu podizanja kvaliteta i bezbjednosti tradicionalnih mlječnih proizvoda, a time i bolji plasman ovih proizvoda na tržištu. Pojašnjene su im novine u proceduri za dobijanje premije za preradu mlijeka, koja je pojednostavljena.

Između ostalog, iskazano je i interesovanje prisutnih i za proizvodnju u zaštićenom prostoru, gdje Ministartvo daje podršku za nabavku sjemena, sadnog materijala i UV folija i naglašeno je da javni poziv koji podržava ove investicije raspisan danas.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve