Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

AFERA CEDIS Specijalno tužilaštvo formiralo predmet o gubicima: Pod lupom istražitelja i Elektroprivreda Crne Gore!

Obje firme vode kadrovi Demokrata Vladimir Čađenović i Nikola Rovčanin

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom poslovanja kompanije CEDIS.

-Obavještavam Vas da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet radi provjera eventualnih nepravilnosti, koje se odnose na odluku o pokrivanju gubitka Crnogorskog elektrodistributivnog sistema od strane Elektroprivrede Crne Gore i postupak izviđaja u navedenom predmetu je u toku – saopštila je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević za portal AKTUELNO.

Kako je dodala više podataka i informacija nije moguće sapštiti radi zaštite pokrenutog postupka.

Podsjetimo, CEDIS je prošle godine ostvario gubitak od 10,9 miliona eura. Iz kompanije čiji je izvršni direktor Vladimir Čađenović funkcioner Demokrata gubitak pravdaju visokim cijenama električne energije.

Te gubitke CEDIS-a je pokušala da pokrije majka firma Elektroprivreda Crne Gore, čiji je direktor takođe funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin,  ali na vrlo traljav način.

Elektroprivreda je tražila da u aprilu ove godine proglasi “poremećaje na energetskom tržištu tokom prošle godine”, da bi se onda sve to posebno knjižilo. Ovakav traljav pristup je sporan s više osnova, jer bi to bilo kršenje propisa, a i svake elementarne logike. Ovakav način pokušaja da se dugovi kompanije pokriju dokaz su samo velike nestručnosti.

Na takvu odluku nije saglasnost dao ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić već je odgovornost vješto prenio na Vladu da o ovome odluči.

-Sagledavši cjelokupnu situaciju na energetskom tržištu, posebno imajući u vidu da
su poremećaji na tržištu i dalje prisutni i da nema najave da će se u kratkom roku otkloniti,
neophodno je što hitnije reagovati u tekućoj godini, jer se iz dostavljenog finansijskog plana za 2022. godinu uočava da likvidnost CEDIS-a ipak može biti ugrožena – navodi se u Informaciji koja je objavljena na sajtu Vlade.

U tom dokumentu se navode dileme da li će pomoć Elektroprivrede biti tretirana kao državna pomoć. Iz CEDIS-a su saopštili da je skok cijena negativno uticao na poslovanje, jer za potrebe pokrivanja gubitaka, za period april-decembar 2021. godine CEDIS-u je bila potrebna nabavka oko 250 hiljada MWh, po prosječnoj tržišnoj cijeni od skoro 94 eura, zbog čega je CEDIS-a mogao ostvariti gubitak od oko 10 miliona eura.

“Zaključkom Vlade reguliše se odnos EPCG-a i CEDIS-a, tačnije plaćanje faktura po osnovu nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka. Ne treba zaboraviti da je CEDIS kompanija koja je u 100 odsto vlasništvu EPCG, te da je ovakav korak Vlade i EPCG omogućio CEDIS-u poslovanje bez gubitka. I pored energetske krize CEDIS će nastaviti sa aktivnostima u cilju poboljšanja usluga”, zaključuju u CEDIS-u.

Ovo je još jedan dokaz da su odlazeći eksperti na čelo važnih energetskih kompanija doveli osobe koje očito nijesu sposobne da njima upravljaju.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad.mne
14.04.2022-10:51 10:51

A čime li su upravljali, prije dolaska na čelo najveće državne firme?

Milos
14.04.2022-16:56 16:56

Nijesi oni krivi sto su razduzeni od pameti. Krivi su ti sto su ih postavili na te pozicije

Dusan
14.04.2022-18:46 18:46

Glavno da su ugasili MA i KAP dok na zgradi cedesa u sred Tivta i dalje RISTO provocire nesrbe u gradu kojeg su naseljavali mahom katolici do prije samo 100 godina.

gagi
14.04.2022-19:56 19:56

Garantovano da se bivsii “broker”lupez Bojanic “osvjezio”sa gomiicom eura,fukara je to i nesoj.

COL
15.04.2022-07:07 07:07

Djelulu mi nekako smiješni i žalosni u isto vrijeme…