Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Aerodromi raskinuli ugovor s kompanijom Mobes Monte

U obavještenju o raskidu ugovora, koji je direktor Aerodroma Danilo Orlandić uputio kompaniji Mobes Monte, navodi se da ih je podugovarač informisao da je došlo do obostranog prekida poslovne saradnje na ovom projektu čime je i onemogućeno ispunjenje obaveza iz ugovora zaključenog sa Aerodromima početkom marta

Nakon što je došlo do prekida saradnje između crnogorske kompanije Mobes Monte i novosadske Mobes Quality, koja je bila podugovarač u poslu za uvođenje integrisanog menadžment sistema (IMS) u kompaniji Aerodromi Crne Gore, raskinut je i ugovor vrijednosti 49 hiljada eura kojim se Mobes Monte obavezao da ovaj posao uradi u roku od 12 mjeseci.

Ilustracija

U obavještenju o raskidu ugovora, koji je direktor Aerodroma Danilo Orlandić uputio kompaniji Mobes Monte, navodi se da ih je podugovarač informisao da je došlo do obostranog prekida poslovne saradnje na ovom projektu čime je i onemogućeno ispunjenje obaveza iz ugovora zaključenog sa Aerodromima početkom marta.

Njime je bilo predviđeno da se izvršilac posla pridržava plana realizacije aktivnosti po fazama projekta koji je bio dio ponude Mobes Montea na tenderu koji su Aerodromi raspisali posljednjeg dana prošle godine, pa je komisija za praćenje aktivnosti krajem jula utvrdila da je projekat implementacije IMS u velikom kašnjenju.

Utvrđeno je da se projekat nalazi tek u drugoj fazi, koja je, prema ponudi trebalo da bude završena najkasnije do početka maja, dok je u momentu sačinjavanja izvještaja projekat trebalo da bude u petoj fazi realizacije.

“Imajući u vidu naprijed navedene članove ugovora, kao i činjenicu da nijeste ispunili svoju ugovornu obavezu koja se odnosi na pridržavanje dostavljenog plana realizacije aktivnosti, te da kasnite sa realizacijom, to su se stekli uslovi za raskid predmetnog ugovora”, navodi se u obavještenju Orladića.

Vrijednost usluga koje je trebalo da pruži podugovarač Mobes Quality iznosila je 9,8 hiljada eura sa PDV-om, a ukupan iznos od 49 hiljada eura trebalo je da bude isplaćen Mobes Monteu u roku od 15 dana od potpisivanja zapisnika o sprovedenim uslugama.

Tenderom Aerodroma, na koji je jedino stigla ponuda Mobes Montea, bilo je predviđeno pružanje konsultantskih usluga za uvođenje IMS-a koji čine sistemi menadžmenta kvalitetom, životnom sredinom, zaštitom zdravlja i bezbjednošću na radu i sistem menadžmenta bezbjednošću informacijama, kao i za obuku o sistemu mendžmenta kontinuiteta poslovanja u Aerodromima. Osim implementacije ovih sistema, trebalo je da budu sprovedene i obuke zaposlenih.

U tenderskoj dokumentaciji je bilo navedeno da se, u procesu povezivanja sa svjetskim tržištima i pojavom novih zakona, pojavila i potreba da Aerodromi zadovolje niz specifičnih zakona i primijene međunarodne standarde iz oblasti sistema upravljanja. Uvođenjem integrisanog sistema upravljanja Aerodromi su planirali smanjenje vremena potrebnog za uvođenje pojedinačnih standarda, kao i edukaciju zaposlenih iz oblasti zaštite životne sredine, kontinuiteta poslovanja, zaštite na radu i upravljanja informacijama. Monte Mobes je bila u obavezi da prilikom zaključivanja ugovora dostavi bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od pet odsto procijenjene vrijednosti javne nabavke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve