Nedjelja, 24 Januara, 2021
Rubrika:

Aerodromi preko imovine Montenegro Airlinesa naplaćuju dugove

Krajem decembra prošle godine izvršitelj je uputio zahtjev da se upiše zaloga na pokretnu i nepokretnu imovinu avio-prevoznika, potvrdilo je za Dan više izvora. Prema podacima ovog medija, zaloga je upisana na 26 službenih automobila, koji su u vlasništvu MA.

Aerodromi Crne Gore preko javnog izvršitelja naplaćuju milionski dug od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA), piše Dan.

Krajem decembra prošle godine izvršitelj je uputio zahtjev da se upiše zaloga na pokretnu i nepokretnu imovinu avio-prevoznika, potvrdilo je za Dan više izvora. Prema podacima ovog medija, zaloga je upisana na 26 službenih automobila, koji su u vlasništvu MA.

Dan je juče bezuspješno pokušao iz Aerodroma da dobije zvaničan odgovor koliki je tačno dug kompanije MA, koji pokušavaju naplatiti preko izvršitelja.

Podatke nijesu dobili ni od MA, a ni od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o sumi od preko milion eura.

Izvršitelju su se obratili jer drugačije ne mogu naplatiti dug, s obzirom na to da je 25. decembra Poreska uprava blokirala račun MA. To je uradila istog dana kada je iz Vlade saopšteno da nemaju rješenje za MA, te da više ne mogu pomagati to preduzeće.

Izvršitelj može da pokuša da namiri dio duga MA prodajom pokretne i nepokretne imovine MA.

Avio-prevoznik duguje Aerodromima preko 25 miliona eura.

Aerodromi su po Zakonu o konsolidaciji MA trebalo da dobiju oko 32 miliona eura u 2020. godini od MA, ali je primjena tog zakona stopirana 3. septembra odlukom Agencije za zaštitu konkurencije. Do tog datuma, Aerodromi su od MA dobili mali dio novca, što je Orlandić nedavno i kazao za Dan.

“MA je u 2020. godini uplatio dio sredstava, a stopiranje primjene ovog zakona će znatno uticati na poslovanje Aerodroma. U drugoj polovini januara ćemo završiti cjelokupnu analizu uticaja poslovanja MA na Aerodrome i sva privredna društva koja posluju unutar našeg sistema i dostaviti je nadležnom ministarstvu”, kazao je prije nekoliko dana Orlandić.

Dok se MA gasi, sa druge strane, Vlada Crne Gore pokrenula je postupak osnivanja nove avio-kompanije. Ministarstvo kapitalnih investicija, na čelu sa ministrom Mladenom Bojanićem, uskoro bi trebalo da izađe sa detaljnim planom poslovanja nove državne avio-kompanije „Tu Montenegro”.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada trenutno pregovara sa lizing kućama oko kupovine aviona, a vode se i razgovori sa konsultantima.

Plan je da se nova kompanija što prije konstituiše i da se preuzme dio opreme i osoblja MA.

Svi zaposleni u MA, kojih je tokom 2019. godine bilo zvanično 373, neće dobiti posao u novoj državnoj avio-kompaniji, jer je plan izvršne vlasti da se troškovi poslovanja svedu na minimum.

Prema podacima Poreske uprave, tokom 2019. godine MA je ostvario čak 75.175.874 eura od prodaje proizvoda i usluga. Uprkos tome, kompanija je te godine poslovala sa minusom od 7.962.948 eura.

U planu poslovanja nove avio-kompanije vodiće se računa, između ostalog, i o optimizaciji troškova smještaja i ishrane zaposlenih na službenom putu, kao i naknade troškova prevoza na službenom putu.

Prema podacima Poreske uprave, troškovi po toj osnovi u MA rasli su sa 594.459 eura, koliko su iznosili 2018. godine, na 961.943 eura, evidentirani u 2019. godini, uprkos tome što se 2019. godine u odnosu na 2018. broj zaposlenih smanjio za 15.

Nova avio-kompanija još nije evidentirana u CRPS

U zvaničnoj bazi Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) još nije evidentirano postojanje nove avio-kompanije „Tu Montenegro d.o.o.”

Službeni list Crne Gore već je krajem prošle godine objavio odluku Vlade o osnivanju te 100 odsto državne firme.

Ministar finansija Milojko Spajić 1. januara objavio je na svom tviter nalogu da su već uplaćena četiri miliona osnivačkog kapitala.

 

IzvorDan

Najnovije

Spor Google Chrome može biti znak da ste žrtva hakera

Korisnici Google Chrome-a upozoreni su na novu prijetnju koja je ciljala preko 20 dodataka koje je, ukupno, koristilo preko osam miliona ljudi. Prema mišljenju...

Uskoro zvanična potvrda: Odegard stiže u Arsenal

Martin Odegard novi je igrač Arsenala. Nakon pregovora koji su obavljeni prethodnih dana, Real Madrid je odlučio da pozajmi norveškog veznjaka londonskom klubu do kraja...

U BiH preminulo još pet osoba, 203 nova slučaja zaraze

U Bosni i Hercegovini je danas 203 novozaraženih koronavirusom od 594 testiranih. Preminulo je pet osoba što je znatno manji broj u odnosu na mjesec...

Ugroženo mentalno zdravlje ljekara u kovid bolnicama u Španiji

Porast infekcija kovid-19 u Španiji nakon praznika ponovo stvara probleme bolnicama, prijeteći mentalnom zdravlju ljekara i medicinskog osoblja koji su u prvom planu pandemije...

Preuzima Seltik: Benitez na klupi velikana sa Ostrva

Španski stručnjak Rafael Benitez je ozbiljan kandidat da dođe na klupu Seltika, javljaju engleski mediji. Nekadašnji trener Liverpula završio je misiju u kineskom Dalijanu, ali...

Najčitanije

Povezano

Montenegro Airlines od danas leti ka Beogradu

Avioni Montenegro Airlinesa od danas će ponovo letjeti iz Podgorice i Tivta ka Beogradu. Aerodromi Crne Gore su na Facebooku objavili termine današnjih letova kompanija...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve