Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Aerodromi Crne Gore: Troškovi smanjeni za oko pet miliona eura

Predsjednik Odbora direktora, Nebojša Đoković, rekao je da su, kada su stupili na dužnost, zatekli kompaniju u teškom položaju, a da sada već planiraju i da putnike sa tivatskog aerodroma vodenim putem prevoze do destinacija na primorju

Aerodromi Crne Gore poslovnu godinu završavaju uspješno, nova uprava smanjila je troškove za nekoliko miliona eura, usvojila plan strateških ruta i planirala ulaganja koja će nivo bezbjednosti i operativnosti izdići na još veći nivo. Zbog sumnje u zloupotrebu podnijeto je nekoliko krivičnih prijava protiv zaposlenih, saopšteno na završnoj godišnjoj konferenciji Odbora direktora i menadžmenta Aerodroma Crne Gore.

Predsjednik Odbora direktora, Nebojša Đoković, rekao je da su, kada su stupili na dužnost, zatekli kompaniju u teškom položaju, a da sada već planiraju i da putnike sa tivatskog aerodroma vodenim putem prevoze do destinacija na primorju.

“Na sreću, nekoliko dana prije kraja kalendarske godine možemo da kažemo da smo ostvarili sjajan rezultat. Plan prihoda ostvarili smo već u septembru. Pojačali smo kontrolu rada svih službi, napravili kadrovske promjene koje će se, nadam se, pokazati kao pravi rezultat. Povezali smo ACG sa novim kompanijama, sa crnogorskih aerodrome leti se i na nove destinacije. U narednom periodu ćemo se fokusirati na bezbijednost i sigurnost, tome ćemo posvetiti posebnu pažnju”, poručio je Đoković.

Član Odbora Branko Vuković istakao je da rezultati rada pokazuju da je Odbor direktora kompetentan i da posvećeno radi u korist ACG, dodajući da su u proteklih devet mjeseci održali 35 sjednica i ko zna koliko neformalnih sastanaka na kojima su rješavali značajna pitanja.

“Ova kompanija nije vezana samo za vazduhoplovstvo, već i za ekonomiju, finansije, pravne poslove, marketing, bezbijednost, sigurnost. Dakle, za mnoge stvari koje nemaju dodirnih tačaka sa vazduhoplovstvom. Ovaj Odbor direktora koji je toliko napadan da je politički i da nije kompetentan, ovu kompaniju je od dužnika i gubitaša doveo do statusa kompanije koja godinu završava u plusu”, rekao je Vuković.

On je naglasio i da su naplatili najveće dugove, ostvarili dobit, racionalno raspolagali novcem:
“I zato danas imamo to što imamo – jedna smo od dvije kompanije sa najvećom dobiti u državi. Nastavićemo još snažnijim tempom, sa još većim entuzijazmom i dok mi vodimo ovu kompaniju ona će biti stub crnogorske privrede”.

Njegov kolega iz Odbora, Eldin Dobardžić, najavio je da realizacija plana strateških ruta, koji je usvojen, počinje 1. januara 2022. godine i da će važiti tri godine, ističući da su rashodi smanjeni za nešto manje od pet milion eura.

“Ovu godinu završavamo sa 63 odsto ostvarenih prihoda. Racionalizacijom u poslovanju uspjeli smo smanjimo rashode za nešto manje od pet miliona eura, u šta je ubrojena i ušteda od više od dva miliona eura samo na osnovu isplata zarada i raznih naknada. Troškovi reklama sa 911.000 eura iz 2019. godine svedeni su na nivo od 12.000 eura”, kazao je on.

Dobardžić je objasnio da je primarni cilj strateškog plana da se avio saobraćaj podjednako odvija tokom cijele godine:

“A ne kao do sada, najvećim dijelom tokom ljetnje turističke sezone”, kazao je on.

Istakao je i da će kompanija investirati u solarne panele, kako bi djelom postali nezavisni u snadbijevanju električnom energijom, ali i rekonstrukciju krova na oba aerodroma.
“Stavićemo u potpunu funkciju Terminal 2 u Tivtu”, rekao je Dobardžić.

Član Odbora direktora Boro Todorović saopštio je da je pred tim tijelom usvajanje dva strateška dokumenta – izrada sistematizacije radnih mjesta i izrada ili izmjena novog kolektivnog ugovora.

Poručio je i da će se sistematizacijom naći mjera stvarnih potreba Aerodroma Crne Gore za radnom snagom, ali i razlika između tog broja zaposlenih i onog koliko ih sada ima u kompaniji.

“Uporedo pregovaramo sa sindikalnim organizacijama o promjeni kolektivnog ugovora, koji je sada dosta retrogradan, sa enormnim otpremninama… Zbog očiglednih zloupotreba prethodnog menadžmenta radnici su masovno tužili kompaniju i imamo enorman broj izgubljenih sudskih sporova u visini od oko 14.000.000 eura. Podnijeli smo određeni broj krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su pojedinici počinili određene zloupotrebe u poslovanju. Neću prejudicirati njihov ishod, već ostavljam nadležnim organima da se izjasne povodom tih prijava”, rekao je Todorović.

Izvršni direktor ACG Goran Jandreoski kazao je da je minimum ciljeva koje će menadžment ostvariti u 2022. Godini – ostanak u samom vrhu najuspješnih preduzeća.

“Najvažnije ostvarenje kom stremimo tokom naredne godine je dostizanje viših vazduhoplovnih standarda i da u prvoj polovini 2022. godine dobijemo međunarodni sertifikat za aerodrom u Podgorici, a do kraja godine i za Aerodrom Tivat. To će biti snažna preporuka da smo poželjan i siguran poslovni partner uglednim svjetskim kompanijama, a i reputacija Crne Gore, na ovaj način, biće uzdignuta na viši nivo”, rekao je on.

Istakao je da oni ne guraju probleme pod tepih i dodao, “Svjesni smo problema, prvenstveno tehničke prirode, na oba aerodroma. Moji saradnici, Odbor direktora i ja, trudićemo se da sve uočene nedostatke otklonimo i pozicioniramo crnogorske aerodrome na mjesto koje zaslužuju u strateškom smislu. Na primjeru već ranije ugovorenih letova ka Rimu iz Podgorice od jula 2022. godine, očekujemo još dosta dobrih sličnih vijesti”.

“Povezivanje Crne Gore sa strateškim destinacijama i dolazak niskobudžetnih kompanija ne može biti plod brzopletog spiska želja već rezultat promišljenog i upornog rada. Uz dobre ideje i odlučnost države da ih realizuje, a mi imamo podršku resornog ministarstva da radimo na povećanju broja vazdušnih konekcija iz Podgorice i Tivta, stići će i rezultati na zadovoljstvo i države i njenih građana. Osim toga, uz podršku resornog ministarstva kreiramo mjere podrške za naše partnere kako bismo postali atraktivna destinacija i tokom zimske sezone i naredne godine”, zaključio je Jandreoski.

Portparolka ACG Milica Dabanović novinarima je saopštila da će ACG u subotu ujutru na svom Instagram nalogu objaviti detalje nagrade igre kojom će dodijeliti dva puta po dvije avionske karte iz Podgorice i Tivta za Beograd.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve