Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Aerodromi bili u problemima i bez korone

Ne stišava se bura u vezi sa sudbinom Aerodroma Crne Gore, nakon ostavke v.d. izvršne direktorice Ane Lončarević, koja je upozorila da kompaniji prijeti čak i zatvaranje, ako se finansijski ne pomogne. Vlada će se tim povodom zvanično obratiti sjutra, saznaje TVCG. U međuvremenu, Socijaldemokrate i Ministarstvo kapitalnih investicija, jedni druge krive za trenutno stanje u Aerodromima

Nakon što je v.d. izvršnog direktora Ana Lončarević podnijela ostavku, nepunih 20 dana nakon što je izabrana na tu poziciju zbog, kao je obrazložila, “nepremostivih razlika sa nadležnima oko načina i organizacije poslovanja ACG”, ne stišava se bura oko sudbine donedavno visokoprofitabilne kompanije.

Ostavci je prethodilo pismo Lončarevićeve ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću u kome je navela da se ACG nalazi u finansijskim problemima i da, ako ne dobiju pomoć, mogu biti zatvoreni za saobraćaj uoči sezone 2021. godine, čime bi se urušila crnogorska privreda.

“Uzalud vam patetični vapaji. Aerodromi Crne Gore neće više biti Aerodromi SD-a. Pustoš koju ste ostavili u finansijskom smislu gora je od Limenke, bezprizornost veća od Ramade, a neznanje gore od Petlje”, navodi Bojanić u tvitu.

Iz SD-a su ranije saopštili da je velika “legalistička” Vlada dovela gotovo do gašenja još jedne vitalne kompanije, Aerodroma Crne Gore, jer je odbila da postupi po sudskoj presudi u njenu korist.

Doskorašnji izvršni direktor Aerodroma CG, Danilo Orlandić, odbacio je optužbe da je nakon njega u kompaniji ostavljena pustoš.

A onda je došla korona i pojela očekivane prihode u 2020-oj, što je kako kaže Orlandić jedan od glavnih uzročnika nezavidne situacije u kompaniji. Drugi ne manje važan je kaže nepoštovanje sudskih odluka od strane Vlade, čime je izostala uplata potraživanja od Montenegro erlajnsa od 9.4 miliona eura.

Pojašnjenja radi, Zakon o konsolidaciji Montenegroerlajnsa predvidio je uplatu 32 miliona potraživanja Aerodromima, od čega je prethodna vlada uplatila 17 miliona, nova ni eura. Aerodromi su uspjeli da sačuvaju i tri miliona eura deponovanih sredstava na Atlas banci, ali tim novcem još ne raspolažu, i on je na računima Centralne banke.

Iz Vlade kažu da činjenice govore i ovo: Aerodromi Crne Gore u problemima su bili i bez pandemije korona. Nedavno je revizor utvrdio da će kompanija izgubiti sudske sporove sa svojim radnicima od najmanje 14,1 milion eura zbog pogrešno obračunatih zarada za period od avgusta 2008. do decembra 2018. godine. Gubici mogu biti i veći jer tada još nijesu bili okončani sudski sporovi sa 239 radnika. Revizor je takođe utvrdio i propuste u radu bivše uprave i bivšeg direktora Danila Orlandića.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve